NVIDIA се сблъскаха с неочакван проблем след премиерата на RTX 30 Series видео картите. Въпреки усилията на компанията все още има недостиг на компоненти, които влияят на дистрибуцията. Ситуацията вече накара NVIDIA да потвърди, че проблемите с доставките на GeForce RTX 3080 и RTX 3090 ще продължат до края на 2020г.

Други водещи производители като AMD също са засегнати от кризата, която е предизвикана от няколко различни фактора. От една страна има проблеми със създаването на достатъчно GDDR6 RAM модули, които се използват от видео картите от премиум сегмента.

Високото търсене на хардуер заради системите за генериране на криптовалута също ограничава възможностите за покупка на RTX 30 Series. Разпространението на пандемията и ограниченията предизвикани от нея също влияe на нормалните доставки. Първото тримесечие на всяка година обикновено е слаб период за производителите и сега няма да бъде изключение.

Специфичната обстановка не се е отразила драстично на финансовото състояние на NVIDIA, за което разбираме от последните им финансови резултати.

 

 

Независимо от проблемите с доставките NVIDIA успяват да генерират рекордни приходи в размер на $5 млрд. през последното тримесечие. Това е увеличение от 61% на годишна база, което още по-добре илюстрира колко успешен е периода октомври-декември 2020г. за компанията. 

Още по-интересното е, че NVIDIA очакват сходни финансови резултати и през първото тримесечие на настоящата година. Ако успеят да демонстрират подобно представяне това ще създаде добри предпоставки за рекордни приходи и през календарната 2021г.

Водещ източник на приходи продължава да бъде гейминг сегмента, информира TheVerge. Възстановяването на доставките на RTX 3080, RTX 3090 и RTX 3070 ще е ключов елемент от стратегията на NVIDIA. Данните от последното тримесечие показват, че хардуера за копаене на криптовалута е генерирал едва $300 млн. от общите $5 млрд. приходи за периода.

Това означава, че засега виртуалната валута все още няма статут на основен източник на приходи, но може да се превърне в такъв до края на 2021г.

 

Още от Digital: Над 70 вида лаптопа ще работят с новите видео карти NVIDIA GeForce RTX 30 през 2021г.