Традиционната представа за суперкомпютър обикновено се свързва с огромна машина. С напредъка на технологиите обаче голямата изчислителна мощ може да се постига и от доста по-малки устройства. Nvidia например представи нов компютър с размерите на кредитна карта, за който казва, че създава нов клас интелигентни машини, съобщава Forbes.

 

Компютърът се казва Jetson TX2. Той е насочен към Интернета на нещата и ще може да се използва за роботи, умни платформи, умни градове и машини. Макар много малък, Jetson TX2 ще може да се използва от изкуствен интелект, невронни мрежи и други подобни технологии, които изискват голяма изчислителна мощ, казват от Nvidia. Всичко това ще може да се извършва от малки устройства, без те да се нуждаят от постоянна връзка с дейта център, което им дава по-голяма независимост.

 

Jetson TX2 ще се нуждае от по-малко от 7.5 вата енергия, за да работи. Той разчита на 64-битов 4-ядрен процесор, както и на 256-ядрен графичен процесор на Nvidia, базиран на архитектурата Pascal. Като пример за мощността му, Nvidia казва, че TX2 ще може да кодира и декодира по два 4K видео стрийма едновременно или да работи с до 6 камери едновременно. Продажбите на компютъра започват следващата седмица, като цената му ще е $599.

 

Още от Digital: Япония ще инвестира $173 млн. за играждането на най-бързия суперкомпютър в света