NVIDIA успяха да развият сериозно своя бизнес въпреки разпространението на пандемията. Кризата с коронавируса предизвика хаос с доставките през първата половина на годината. Ситуацията се стабилизира частично през есента, но все още не се е нормализирала от нивата си преди COVID-19.

Oще в началото на септември ви съобщихме, че NVIDIA представи видео картите RTX 3090, RTX 3080 и RTX 3070.

Дългоочакваният хардуер предизвика невероятно внимание сред геймърите, но за съжаление не всеки желаещ да се сдобие с видео картите успя да го направи. Причината е недостиг на компоненти, който възпира NVIDIA да произведат достатъчно количество на хардуер, за да отговорят на високото търсене на потребителите в световен мащаб.

Компанията вече потвърди, че проблемите с доставките на GeForce RTX 3080 и RTX 3090 ще продължат до края на 2020г. Тайванският производител усилено опитва да възстанови нормалния капацитет на веригата си за доставки, но това е свързано със стратегията и възможностите на хардуерните има партньори.

 

 

Добрата новина за феновете на компанията е, че NVIDIA са постигнали стратегично споразумение със Samsung за производство на хардуер. Според данните финансовите параметри на сделката достигат до "стотици милиарди корейски вона".  В настоящият момент $1 струва еквивалента на приблизително 1100 корейски вона, което означава, че стойността е "няколко милиарда долара", съобщава TechRadar.

NVIDIA планират да използват новата 8-нанометрова технология на Samsung в производството нa RTX 3000 серията от видео карти, която включва три модела. Това са NVIDIA GeForce RTX 3070, RTX 3080 и RTX 3090. Бъдещите модели от серията, които ще видим през следващата година ще са базирани на 8nm процес на Samsung.

По този начин NVIDIA се надяват да си спечелят важно предимство пред AMD, с които се конкурират за доминация при видео картите от премиум сегмента. АМD подготвят нови предложения с Big Navi архитектурата и също трябва да се справят с актуалния недостиг на компоненти.

Сделката със Samsung може да даде важно стратегическо партньорство на NVIDIA при видео картите през 2021г.

 

Oще от Digital: За първи път в историята NVIDIA е по-скъпа компания от Intel