Huawei са най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и също така планират да бъдат един от най-влиятелните фактори при въвеждането на 5G технологията. Китайският гигант има изключително силно присъствие при смартфони и умни часовници, но продължава да търси начини как да разшири влиянието си в нови пазарни сегменти. 

Интересът на Huawei към автомобилите не е случаен, тъй като това е сериозна бизнес възможност за генериране на приходи в дългосрочен план. Новите модели на производителите предлагат редица смарт функционалности, като постепенно ще видим и интеграция на  5G технологията. Oт Huawei искат да участват активно в този процес и разработват собствени инфотейнмънт системи. 

Инженерите на компанията вече демонстрираха възможностите на 5G чип, който може да осигурява комуникация между автомобили, както и смарт решение HiCar за проектиране на данни върху екрaна. Следващият проект на Huawei представлява стратегическо партньорство с китайската компания BYD, което е фокусирано изцяло върху разработката на хардуер за автомобили,  съобщава GizmoChina.

 

 

Подразделението за мобилни процесори на компанията Huawei KIrin вече е разполага с прототип на първата си архитектура за автомобили. Въпросната архитектура се казва Kirin 710A и настоящото споразумени с BYD е свързано именно с интеграцията на този модул в бъдещите им модели.

От компанията вече имат достъп до техническите документи и тепърва ще провеждате свои тестове с Kirin 710A. Повече детайли за съвместния им проект ще разберем в следващите месеци. Очевидно е желанието на Huawei да започнат да предлагат комплексни софтуерни и хардуерни решения за автомобили. 

Припомняме ви, че BYD вече използват 5G модема MH5000 на Huawei и сега разширяват обхват на своето партньорство и с интеграцията на Kirin 710A. Важен акцент от стратегията на двете компании ще бъде и изграждането на стабилна екосистема, която е базирана на Harmony OS.

Тук е момента да допълним, че Kirin 710A е 12-нанометров процесор, който се използва от Nova 3i смартфона и също така е базиран на 5G технологията. 

 

Oще от Digital: Първият автомобил в света, който работи с Huawei HongMeng OS е вече факт