От Jet Propulsion Laboratory на NASA усилено работят над нови инструменти, които по-лесно да изследват планетите в Слънчевата система. Инженерите на космическата агенция са създали няколко робота, които са оптимизирани специално за работа в ледени структури. За целта машините трябва да могат да се движат по същия начин, както го правят на пясък или друга твърда повърхност. В момента се провеждат първите тестове с новите инструменти, които да станат част от бъдещите мисии на агенцията.

 

Най-голям интерес за NASA представляват един от спътниците на Юпитер, а именно Европа, както и две от луните на Сатурн, които се казват Tитан и Енцелад. Мини роботите ще имат специални механизми, с които да пробиват ледената обвивка и да вземат необходимите проби. Откриването на водни молекули е ключово за наличието на извънземна форма на живот. Гореизброените обекти са покрити в твърд слой лед, което принуждава NASA да копае дълбоко над повърхността, за да разкрие мистериите, които те крият, предаде DigitalTrends. 

 

NASA са създали и колела, които да позволят на бъдещите роувъри да се движат безопасно върху леден терен. Учените тестват разгъваемо рамо, което може от 10 метра разстояние да пробие и вземе проба под повърхността. Третата нова машина изстрелва на 50 метра специална кутия, която се отваря и пробива ледената повърхност. NASA работят и над друга концепция, представляваща роботи, които се стопяват при допир с лед и така проникват под повърхността за още по-ефективно изследване на чуждите планети.

 

Вижте защо извънземните форми на живот няма да са такива, каквито си ги представяме