Intel, Qualcomm и други, по-малки производители планират да вградят в бъдещото си поколение процесори технология за изкуствен интелект, позната като „дълбоко учене”, твърди сайтът Forbes.com. Процесорите ще намерят широко приложение в потребителската електроника и ще направят съвременните смартфони, дронове, роботи, камери и носими устройства още по-интелигентни.

 

Най-просто казано, технологията „дълбоко учене” имитира дейността на невроните в човешкия мозък и по този начин позволява на компютрите да се учат да разпознават модели сред тонове от данни. Досега дълбокото учене се ползваше най-вече в облачни мрежи, но отскоро специалистите започнаха да обръщат внимание върху използването на технологията на локално ниво – в самия чип.

 

Още от Digital: Как изкуственият интелект ще подобри търсенето на снимки и видео във Facebook

 

Qualcomm вече представиха първия си комплект за софтуерно разработване за така наречения Snapdragon Neural Processing Engine – нов вид процесор, който ще позволи на смартфоните и дроновете по-лесно да следят обекти, както и да разпознават звуци. Наскоро Google също представиха софтуер за дълбоко учене с отворен код на име TensorFlow, който ще може да се използва дори от процесори с ниска мощност. Подобни технологии разработват и Intel, както и по-малки компании, като тепърва ще разберем до какви подобрения в съвременните мобилни устройства ще доведат те.