Необходими са няколко години преди масовото навлизане на първите 5G мрежи, за да може всички ние да се възползваме ежедневно от предимствата им. Това се дължи предимно на времето, което е нужно на мобилните оператори и телекомуникационните компании да изградят подходящата инфраструктура за технологии.  Дори в момента те изпитват големи проблеми с претоварването на радио честотите заради твърде многото сигнали от устройствата ни. Навлизането на 5G мрежите само ще допринесе за задълбочаването на проблемa, съобщава Engadget.

 

Екип от международни учени разработват ново поколение антени, които не само ще ускорят създаването на нужната инфраструктура, но и ще гарантират максимална скорост за пренос на информация. Благодарение на тях се увеличава сигнала, гарантиращ осезаем скок в производителността особени при употребата на високи честоти. Всъщност учените експериментират с антени, които имат решетки с големина от един милиметър и са напълно отделени от субстрата, на който обикновено те са разположени.

 

Така учените предотвратяват традиционната загуба на сигнала при подобна конструкция. Производството им с 3D принтери също така гарантира разработването на структури, които усилват сигнала независимо от атмосферните условия. Въпросните антени са все още в ранна фаза на разработване, но учените вярват, че те биха намерели приложение дори в най-населените и натоварени градски райони по цял свят. Подобна технология би допринесла за редуциране на разходите за окабеляване при изграждането на 5G мрежи.

 

Вижте 5G мрежите няма да изместят LTE поне до 2022г.