Всички вече знаят – Sony представиха новият си флагман Xperia 1. Както винаги Digital.bg беше първата българска медия, която ви показа новият модел в обзорно видео ревю. В случай,  че сте пропуснали да го гледате, директен линк към него има тук долу. Наравно с топ модела си, Sony представиха още два събфлагмана, които са не по-малко интересни и ни подтикват да си зададем различни въпроси. Уважаеми дами и господа, отговорите на тези въпроси ще ви дадем в обзорното видео ревю на  Sony Xperia 10 и по-големият Xperia 10 Plus.

 

 

Ще започнем от основното. Една от най-характерните отличителни черти на двата смартфона е дисплеят, със съотношение на страните 21:9. Sony са известни със своите кинематографски възможности и тази тяхна стъпка е съвсем очаквана. Защо да не интегрираш нещо в което си много добър в по-различен тип устройство. Този формат от една страна е по-удачен за гледане на видео и игра на игри, а от друга ви предоставя работен плот с доста повече съдържание.

 

 

Практиката ни показва, че спрямо 16:9 смартфон с идентичен размер, тук имаме 3 реда повече икони. Xperia 10 е 6“, а 10 Plus е 6.5”, като и двата са с FHD+ резолюция. Повечето съдържание, особено в Snapchat, Viber и Messenger, повярвайте ни веднага се отразява положително на удобството при работа. Отделно, че с 10 Plus без проблем може да се работи с една ръка, защото с палец достигаме до срещуположеният край на дисплея, а това е „мисия невъзможна“ за всички останали 16:9 или дори 18:9 смартфони с толкова голям екран. Не си мислете обаче, че 21:9 има само плюсове. Телефонът определено изглежда странно, което не може на 100% да се определи като минус.

 

 

Сложен в плитък джоб, Xperia 10 Plus винаги стърчи, няма да можете да го сложите в повечето стандартни стойки за автомобил или дори да го поставите в нишите в тях. При 10-ката заради по-малките размери, този проблем е не толкова изразен. Игрите които не са оптимизирани за 21:9 изглеждат малко странно, снимките също. Но да, определено плюсовете са много повече от минусите. Ааа да, сериалите в Netflox са във формат 21:9…не случайно, Sony са ни добавили базово иконка с това съдържание.

 

 

Нещо любопитно - Xperia 10 Plus е най-дългият смартфон правен до този момент. Той е с височина от цели 167мм. Новите десетки не са никак дебели и са лекички – 8.4мм и 8.3мм, съответно 162гр и 180гр. – да Plus е по-тънкият от двата. Материалът от който са направени е специален поликарбон, който много добре имитира метал. Не се цапа лесно и хваща окото във всяка от цветовите разновидности в които тествахме 10 и 10 Plus.  Плюс който ще отбележим е наличието на 3.5мм аудио жак - такъв при флагмана Xperia 1 нямаше.

 

 

Слотът за SIM е от хибриден тип, а това долу, макар да изглежда като два високоговорителя е само 1, а под втората решетка се намира микрофон. Все още Sony си остават единствената марка чиито смартфони се рестартират при отваряне на слота за SIM, което рядко се случва, но все пак отчитаме като минус. По-същественият минус е липсата на прахо и водоустойчивост. При флагман модела има сертификати IP65/68, а тук ще трябва да внимавате да не мокрите телефона си. Защитата на дисплея също е с едно ниво по-ниска, но разликата между Gorilla Glass 5 и 6 e незначителна. Можете да сте спокойни – дисплеят няма да се надраска лесно. Fingerprint сензорът е разположен в дясната периферна част и доста удобен.

 

 

Хардуерно двата смартфона са доста различни, Xperia 10 има централен процесор Snapdragon 630, GPU Adreno 508, 3GB RAM и 64GB сторидж, Xperia 10 Plus има на разположение Snapdragon 636, Adreno 508, 4GB и 64GB. 

 

 

Превъзходство 10 Plus има и при камерите. Двата сензора върху гърба са 12MP + 8MP, като при снимки можете да се възползвате от 2x оптично приближаване и хибриден автоматичен фокус. При снимки максималната светлосила е ISO 12800, а при видео - ISO 3200. Видеото е с 4K качество и SteadyShot стабилизация.

 

 

При по-малкият Xperia 10, характеристиките са същите – с изключение на липсата на оптично приближаване и факта, че основният сензор е малко по-голям - 13MP, а спомагащият за снимки с „ефект Боке“ е намален на 5MP. Фронталните селфи камери са с напълно еднакви възможности и с 8MP еквивалент.

 

 

Sony Xperia 10 се захранва от Li-Ion акумулатор с 2870mAh заряд, а по-големият Plus от батерия с 3000mAh. За момента можем да кажем, че на теория този заряд трябва да е достатъчен за около 2 дни комбинирана работа и при двата телефона. Колко обаче издържат батериите в реални условия, ще можем да ви кажем, чак след като подложим 10 и 10 Plus на обстойни тестове.