Вижте още: Revo Power - Смартфон с 6000mAh Батерия

 

Всички използвате интернет в къщи или в офиса нали?! В такъв случай шансът рутерът ви да бъде TP-Link е доста голям. От много години насам това е един от най-големите производители в този технологичен сегмент, като освен рутери в портфолиото му влизат още Wi-Fi усилватели, суичове, IP камери, Power Bank-ове, адаптери, принт сървъри и още куп други джаджи....включително смартфони. Да, не е правописна грешка.

 

 

Смартфоните на китайската компания излизат под името Neffos и от началото на 2016г. са на световният пазар, а от днес вече TP-Link ги предлага и на българският пазар. Ако се чудите защо точно това име - Neffos идва от древногръцки и означава Облак. В България ще се предлагат общо 6 модела на Neffos, като 4 от тях са вече не чак толкова нови - Y50, C5, C5 Max и C5L. По-интересни са новите им два смартфона в лицето на X1 и X1Max които са съвсем горещи премиери.

 

 

Y50 е най-базовият от всички, не случайно рекламният му слогън е „Живей Просто” – с 4.5" FWVGA дисплей, 4-ядрен Qualcomm MSM8909 процесор, 1GB RAM и 5MP + 2MP камери. Той разбира се е и най-евтин. Коренната противоположност са X1 и X1Max, като техните цени започват от 379лв до цели 609лв. Реално двете устройства доста си приличат, като разликите в цента идват основно от размера на дисплея и допълненията в хардуера. Най-скъпата версия е Max с 4GB RAM и 64GB вградена памет.

 

Дизайн

За дизайна, както твърдят от TP Link в сайта си, брандът Neffos е изцяло посветен на разработването на собствени продукти, така че би следвало и дизайнът на смартфоните да е изцяло тяхна работа. За това говори и надписа върху гърба на устройствата „Designed by TP-Link”. Визуално X1 и X1Max са напълно еднакви - основата на задният капак и периферната им лайсна са алуминиеви, а в горната и долната част където са антените корпуса е пластмаса.

 

 

Телефоните имат FingerPrint сензори за отключване върху гърба. Освен стандартните копчета по продължение на страните има и механичен слайд бутон. Първоначално си мислим, че той е за влизане в енергоспестяващ режим, но не – за спиране на звука е. Задният капак не се сваля и достъпът до microSD и SIM картите става, чрез гнездо в ляво. Числото е множествено, защото телефонът е Dual SIM с поддръжка на 4G LTE VoiceOver. Като интересно нещо което откриваме тук е, че и в двете гнезда може да се постави 4G карта.

 

Дисплей

Диагоналът на дисплеите при двата смартфона е 5" и 5.5", като разликата не е само в размера, но и в резолюцията - по-малкият е с по-слаба 1280х720 пиксела, а Max е Full HD. Съвсем очаквано и батериите са с разлика в капаците. Едната е 2250mAh, а другата 3000mAh.

 

Хардуер

Централният процесор обаче е един и същи – 8-ядрен Helio P10 MT6755M който съчетава два 4-ядрен Cortex-A53 на 1GHz и 1.8 GHz. GPU-то пък е ARM mali-T860MP2. X1 и X1Max имат вариант с 3GB RAM и с 32GB сторидж, с тази разлика, че при единия това е максимумът, а при другия минимумът. X1 има още версия с 2GB RAM и 16GB вградена памет, а Max с 4GB на 64GB.

 

 

Камера

При камерите също разлика няма – 13MP основна с PDAF автофокус с фазова детекция и предна селфи с 5MP. Как снимат реално те снимки и видео, както и подробни тестове на хардуера, дисплея и периферията на смартфоните очаквайте съвсем скоро в подробно видео ревю кое Digital.bg ще публикува преди всички останали в България.