Всички знаем, че при добре познатите ни флашки има нова технология. USB 3.1 или така нареченият Type-C е много по-бърз и надежден от предната версия 3.0. При флаш паметите, един от първите 3.1 продукти беше Emtec Duo USB-C който бе предназначен за Apple MacBook, Nokia N1 tablet и Google Chromebook Pixel - първите джаджи поддържащи новият стандарт.

 

Последствие и други производители показаха редица интересни устройства. Непример универсалният SanDisk dual-drive Type C flash drive, който едновременно може да се включи към USB 3.1 и USB 2.0 или 3.0, PC или Mac.

 

 

 

Samsung USB 3.0 Flash Drive FIT и Samsung USB 3.0 Flash Drive DUO

Междувременно на всички е ясно, че старият стандарт с правоъгълна форма няма да остане забравен. Доказателство за това е и факта, че тези дни Samsung представиха новата си серия USB 3.0 Flash Drive FIT. Флашките са общо три на брой, с коренно различен дизайн и ергономична форма. Макар да са 3.0, те са съвместими и с USB 2.0, като дори там скоростта на работа е съпоставима с тази на SSD NAND Flash базирана памет.

 

 

Една от тях се казва Samsung USB 3.0 Flash Drive DUO и функционално наподобява модела на SanDisk който споменахме малко по-горе. Обемите са съответно 16GB, 32GB и 64GB. И трите модела разполагат със Samsung 5-Proof technology. Ниво на протекция което гарантира, че информацията съхранявана в устройствата няма да се повреди от  магнитно поле до 15000 гауса, рентгеновите лъчи на при проверка на летището, температура от 0 до +60 градуса или  дори ако стоят потопени 72 часа в солена морска вода.