Преди да започнем с техническата част, ще кажем няколко думи за самите Persy, които стоят зад производството на двете машини. Кои са те? Интересен факт е, че това е българска компания, която тази година чества 1/4 вековният си юбилей. За този не малък период от време тя е един от най-големите системни интегратори и производители на висококачествени сървърни и компютърни системи у нас. За качествата на компанията говори достатъчно голямото количество техника, което изнасят в чужбина, включително за ЦЕРН.

 


 
Най-добрите процесори на Intel несъмнено са от фамилията Xeon. Тях няма да срещнете в нито един лаптоп или класическа десктоп конфигурация. Те са предназначени за работни станции и сървъри като тази която виждате на екраните си. Тук Persy не случайно са избрали именно такова CPU и то са го умножили по две.

 

 

Имаме на разположение два 64-битови 10-ядрени процесора Intel Xeon E5-2650V3 с 25 MB Intel Smart Cache и стандартна тактова честота 2.3 GHz. При нужда обаче, можем да постигнем максимален клок от 3 GHz. Каква ли RAM памет ни очаква с това CPU – такава която едва ли някой би успял да задъха. Имаме на разположение общо 32GB разделени в 4х8GB DDR4-2133 2RX8 ECC UDIMM. DDR4 паметта предлага 50% по-висока пропускателна способност и консумира 33% по-малко енергия в сравнение с DDR3.

 

 

Видео контролерът също съвсем очаквано е върхов - NVIDIA Quadro K4200 с 4G GDDR5 самостоятелна памет PCI-E 2.0 и активно охлаждане.
 


 
 
Знаете ли какво е едно от предимствата на такъв тип работна станция? Дори след години работа, вие отново можете да сте в крак с пазарните тенденции, тъй като конструкцията ви дава почти неограничени възможности за ъпгрейд. Макар, че споменатите преди малко Intel Xeon, дори след години да бъдат едни от най-сериозните централни процесори които можем да си купим.

 

 

Но все пак възможността за бърз ъпгрейд е голям бонус, така реално вие защитавате първоначалната си инвестиция. Нещо което на този етап не могат да ни предложат високият клас смартфони при които потребителят заплаща над 1000лв и година по-късно, те вече са морално и технически остарели.

 

Професионална работна станция за 2600лв.

 
Защо споменахме тази цена? Замисляли ли сте се, че за стойността на два хубави смартфона, вие можете да се сдобиете със „супер компютър” който да служи за професионална работа да речем на дизайнери, фотографи и други хора на които е нужен не просто компютър, а истинска работна станция.  


 
В тази на пръв поглед „кутия ” се крие доста сериозен технически потенциал, който оправдава цената от около 2600лв. Голямо браво на Persy за избора на централен процесор! Тук имаме последно поколение (Q3'15) 64-bit Intel Core i7-6700K с 8MB Smart Cache и забележителните 4 GHz тактова честота на всяко от 4-те му ядра.

 

 

Това обаче не е всичко, ако имате нужда от повече мощност, 6700K разполага с Turbo Boost технологията на Intel, която позволява моментен клок до 4.2 GHz. Видео карата е Intel HD Graphics 530 с 1.7 GB споделена памет и 1.15 GHz динамична честота. Това обаче е едва вграденото GPU, основната работа извършва NVIDIA Quadro K620 която разполага с 2GB GDDR3 самостоятелна памет и има активно охлаждане. Споменавайки памет, в тази работна станция имаме на разположение общо 16GB RAM, състояща се в две по 8GB DDR4-2133 UDIMM.

 

 

Дисковата памет е от хибриден тип, тя съчетава 3.5” HARD диск Toshiba SATA III с обем от 1TB и 7200 rpm честота на въртене. За изискващите по-голяма бързина задачи се използва SSD Intel 535 series  със 120GB обем. Съвсем очаквано целият този хардуер има нужда и от достатъчно добро охлаждане, то е поверено в ръцете на Supermicro. Американската компания е производител на дънната платка и шасито на тази и по-мощната конфигурацията, която вече видяхте. 

 

Гаранция


 
Е, вече се запознахте с тези две наистина впечатляващи машини, но както знаем за такъв тип устройства е важно не само първоначалното производство, но още поддръжката и гаранционното обслужване.  То е 36 месеца, като Persy предлагат и сервизиране на място.