АМD официално представиха новата си серия десктоп процесори, които се казват Ryzen и ще са достъпни от 2 март. Платформата включва три модела, които предлагат по-висока скорост на работа от Kaby Lake серията на Intel, но също така са и по-евтини. Според официалните данни цената на AMD Ryzen ще е с около 54% по-ниска от тази на техните най-големи конкуренти в индустрията. Информацията разкрива повече детайли за първите три процесора от гамата, предаде PCWorld. 

 

Най-скъпият модел е AMD Ryzen 7 1800X, който има осем ядра, работещи на 3.6GHz, като тактовата честота може да се увеличи до 4GHz. Въпросният чип ще може да се купи за $499 и консумира 95W енергия, но гарантира с 9% по-висока скорост на работа от Intel Core i7-6900K. Вторият процесор на AMD от новата платформа се казва Ryzen 1700x и отново има 8 ядра, които обаче работят на 3.4GHz, но са с 4% по-бързи от конкурентния Intel Core i7-6900K.

 

Третият нов модел от AMD Ryzen платформата е фокусиран към по-евтините конфигурации и се отличава с конзумация на енергия от 65 вата. Oсемте ядра оперират на 3GHz, но тази стойност може да се увеличи до 3.7GHz. Tрите процесора включват поддръжка за дънни платки на компании като Asus, Gigabyt и MSI. До края на пазара ще бъдат представени над 200 устройства с AMD Ryzen на глобалния пазар. 

Вижте как процесорите AMD Ryzen ще са по-бързи от седмото поколение процесори Intel Kaby Lake