Intel разработват няколко нови мини компютъра, които ще се изправят в директна конкуренция с Raspberry Pi. Устройствата ще са част от Compute Card гамата на компанията и предлагат опция за избор на различни процесори. Всеки един от новите модели е конфигуриран с 4GB RAM и 128GB SSD дискове. Intel Compute Card серията е разработена като наследник на Compute Stick и предлага елегантно съчетание между улратънки размери и висока изчислителна мощност за различни модулни системи.

 

Следващото поколение мини компютри на Intel ще са най-мощните модели на компанията в тази пазарна ниша досега, предаде DigitalTrends. Oпциите за избор на процесори варират от Celeron N3450 и Pentium N4200 от шеста генерация, до версии с Core M3-7Y30 и Core i5-7Y57 чипове от Kaby Lake платформата. Най-мощният процесор работи на 3.3GHz и е допълнен от последно поколение Intel HD Graphics, а консумацията на енергия е 4.5 вата. Размерите им ще са сходни с тези на кредитна карта.

 

Предвидени са версии със 64GB eMMC памет, Apollo Lake процесори, както и по-скъпи модели със 128GB PCIExpress SSD памет. Новите мини компютри са предназначени предимно за производители, а не толкова за обикновените потребители и не разполагат със стандартни USB портове. Вместо това те имат Compute Card конектор, с който се свързват към периферни устройства, а също Wi-Fi и Bluetooth чипове. Очаква се цената да варира между $150 и $500.

 

Вижте какво трябва да знаем, когато избираме мини компютър