Вижте още: Геймърски лаптопи Asus ROG Zephyrus Mothership и Zephyrus S 13 GX531 - Първи впечатления

 

На 6 Януари в Лас Вегас се провесветовното изложение за потребителска електроника CES. Там за първи път видяхме стотици технологични устройства, като голяма част от тях остават само за Щатският пазар, но други ще са налични и в Европа. 

 

 

Такива са продуктите на Asus които преди броени дни получиха и своята европейска премиера в полската столица Варшава. Разбира се, Digital.bg беше там и поредица от два видео обзора ви показва всички тези нови и премиерни продукти. В първата част спряхме погледа си върху геймърското подразделение ROG в което Asus показат 3 топ машини – хибридният Mothership и двете разновидности на Zephyrus S. Директен линк към въпросното видео ще намерите над тази статия. А сега да оставим гвйминг машините и да преминем към цивилната част от горещите европейски премиери на Asus. 

 

 

Несъмнено най-голямо внимание заслужава Asus Zenbook s13. На първо място, той ни печели с красивият си дизайн и компактни размери. В последно време всички ултрабуци изглеждат някак еднообразни, но Zenbook s13 успява да се открои в морето от еднообразие. Asus са успели да поберат 13.9" дисплей в тялото на далеч по-малко устройство, защото рамката около екрана е само 2.5мм. Ако при други лаптопи с намалена рамка около дисплея, долу винаги има голямо пространство, за сметка на останалите 3 страни, тук и четирите страни са безрамкови.

 

 

Така дисплеят заема цели 97% от лицевата част. Горе има място в което се намират всички сензори и камерата, а в същото време то служи и като дръжка за отваряне на капака. Лаптопът е направен от анодиран алуминий и е изключително лек 1100гр., профилът му пък е дебел 12.9мм. При отваряне на капака, в задната част се появява краче което накланя клавиатурата за максимално удобство при работа. Клавиатурата е пълноразмерна, а тъчпадът е направо огромен, като в него е вграден Fingerprint сензор.

 

 

При хардуера нещата стоят по следния начин – централен процесор от новата Whiskey Lake серия на Intel, като изборът е сведен до Core i5-8265U или Core i7-8565U. Освен интегрираните в тях графични чипове, потребителят може да добави и дискретно GPU Nvidia GeForce MX150. RAM паметта е до 16GB LPDDR3, а вградената памет до 1TB SSD.

 

 

Малко по-бюджетният вариант при лаптопите на Asus се казва ZenBook 14. Визуално той много прилича на S13, но е предназначен за малко по-друг тип потребители.  Дисплеят е една идея по-голям – 14“, но и рамката около него е по-голяма. Няма я вече и споменатата преди малко „Anti Notch“ извивка горе. Корпусът е алуминиев и вътрешното пространство, включително и самата клавиатура са в същият цвят в който и външната обвивка. Характерни елементи са, че в двете страни около клавиатурата има стерео високоговорители, а също както при геймърският Zaphyrus, тъчпадът лесно се превръща в нъмпад.   

 

 

Ако сте гледали видео ревютата в които представяме лаптопи на Asus, знаете че VivoBook серията е известна с това, че е изключително ценово достъпна и се радва на голям потребителски интерес от много години. В последните обаче Asus решиха, че VivoBook не трябва да бъде сам евтин, но и красив. Нагледното доказателство на това твърдение са новите VivoBook 14 и 15 които имат впечатляващи цветови разновидности и ефектен дизайн.

 

 

Корпусът е направен от пластмаса, но факт е, че изглежда добре. Конструкцията е стабилна, но не е тежка и прекалено дебела. Новите VivoBook лаптопи на Asus могат да бъдат с от съвсем базов хардуер подходящ за ученици и студенти, до доста сериозен с който да могат да се използват като практични работни станции.