В ревютата си Digital.bg винаги ви показва новите премиерни продукти от технологичният свят преди всички останали. Но замисля ли ли сте се какво се случва само няколко месеца след премиерата на повечето флагман смартфони? Без да цитираме конкретни марки и модели, но схемата е следната - появява се новия модел с много висока цена...след два месеца тя е 20% надолу, след 6 се появява моделът наследник и цената вече е наполовина...година по-късно вече сте с морално остарял смартфон. За щастие този бизнес модел не е характерен за всеки бранд, едно от изключенията е Huawei.

 

 

Това е техният топ флагман P9, който беше представен в началото на Април тази година в Лондон. Почти 8 месеца по-късно той далеч не остарял и поевтинял, а потребителският интерес към него дори се е увеличил. По тази причина китайците направиха специална нова версия на смартфона, която както виждате се отличава с ефектният си син цвят. Интересното при него е, че е уникален. Ако видите в ръката на някой, смартфон със сребърен, златен, черен или rose gold свят...то той може да бъде на поне 10 различни марки. Доколкото синият е разпознаваем, това при всички случаи е Huawei P9.

 

 

Всъщност знаете ли, че в наименованието P9, буквата означава Platinum, ние от своя страна можем да я интерпретираме и като Premium. И в двата случая няма да сбъркаме, защото P9 е направен изцяло от метал и стъкло. Корпусът му изглежда луксозно, а в същото време телефонът е много удобен за държане в ръка. Този ефект се получава заради ергономичната извивка която преминава от периферията към задният капак. Това е така наречният "унибоди дизайн" при който всичко е едно цяло, а не корпус направен от отделни елементи.

 

 

Отделно заради 2.5D стъклото на дисплея, в лицевата част има същото заобляне както на гърба, така освен удобство, има красота и симетрия. Профилът на телефона е 6.95мм, които изглеждат още по-малко по същата причина - извивките. Ефекта се подсилва и от ето тази тънка полирана лайсна алуминий по ръба. В обобщение за дизайна на Huawei P9, каквото и друго да кажем би било малко. Наистина това е един от най-красивите и запомнящи се смартфони които можем да намерим днес на пазара.

 

Хардуер

Но както знаем, един смартфон не е само обвивка с красив дизайн. Този тип устройства имат трудната задача да съчетават десетки други устройства в едно - компютър, камера, гейм конзола, фотоапарат и така нататък. По тази причина P9 има нужда от достатъчно добър хардуер.

 

 

Когато се появи на пазара преди време P9 беше първият смартфон на Huawei които използва централен процесор HiSilicon Kirin 955. Последствие мощното CPU беше интегрирано в моделите P9 Plus, Honor V8 и Note 8. Общото между тези смартфони е, че са топ модели, точно такива за каквито е предназначен въпросният процесор. Той е 8-ядрен, но реално съчетава два 4-ядрени чипа Cortex-A72 на 2.5 GHz и Cortex-A53 на 1.8 GHz. Идеята е, по-слабият да работи постоянно, а по-мощният да се активира единствено при нужда. Така коефициентът на полезно действие е много по-голям и телефонът от една страна изразходва много по-малко електроенергия, а от друга грее по-малко и значително увеличава ресурса си. Но дори и случайно с хардуера на P9 да се случи нещо, това не трябва да ви притеснява тъй като Huawei дават за него специална удължена до 3 години гаранция за специален сервиз.

 

HiSilicon Kirin 955

Като цяло с Kirin 955 процесора няма да изпитате никакви затруднения с каквито и да е задачи, включително и най-тежките игри които днес ни предлага пазара. Като тук е момента да отдадем заслуженото на два други компонента от хардуера на P9. Това са графичният процесор Mali-T880 MP4 и RAM паметта, чийто обем е цели 3GB. 

 

 

До тук с теорията за харуера, в края на тази първа част на ревюто което посветихме на новият син Huawei P9, във видеото над тази статия ще ви покажем какво е поведението на смартфона при игра на някои от най-новите и тежки игри за Android, Benchmark и Стрестест.