Разпространението на коронавируса доведе до безпрецедентни ограничения в свободното движение и ежедневието на милиарди хора в световен мащаб. Пандемията от COVID-19 предизвика сериозно увеличение в търсенето на компютри, лаптопи и периферни аксесоари. През последната година приложенията за видеконференция са основния метод за комуникация, което допълнително стимулира тези процеси.

Актуалните резултати от пазарно проучване на Jon Peddle Research (JPR) разкриват, че са реализирани продажбите на 89 млн. лаптопа през първото тримесечие на 2021г. Това са рекордни стойности за този сектор, които очертават ръст от 49% на годишна база. Успоредно с това JPR отчитат 119 млн. доставки на GPU модули на глобалния пазар, което е с 38.74% повече от януари-март 2020г.

Данните са оптимистични, но също така създават и притеснения. С течение на времето търсенето ще се стабилизира, но самите производители на хардуер могат да влошат ситуацията. Причината е, презапасяването с твърде голям брой GPU компоненти, които дори е възможно да не стигнат до пазара и да останат непродадени, съобщава DigitalTrends.

 

 

Някои производители обещаха да увеличат значително производствения капацитет, с което да се противопоставят на недостига на полупроводници. Лично шефът на Intel, Пат Гелсингер също подкани за подобни действия, които могат да стабилизират индустрията. Експертите на JPR, обаче смятат, че това може да предизвика обратен ефект.

Големият риск е, че доставчиците на хардуер ще се принудят да складират огромни наличности, очаквайки необичайно висок ръст в интереса на потребителите. От една страна това е реалистично, но от друга презапасяването с полупроводници може да доведе до по-сериозни проблеми. Силната конкуренция и влошената икономическа обстановка, дори може да сложи край на бизнеса на определени компании.

Развитието на подобен сценарий би довело до голям брой компоненти, които дори няма да бъдат продавани на световния пазар. Определени фактори увеличават възможността от развитието на процеси, сред които и интереса към видео карти за генериране на криптовалута.

Внушителният ръст в акциите на компании като AMD, NVIDIA, TSMC, MediaTek също създава реални предпоставки за презапасяване в дългосрочен план.

 

Още от Digital: Водещите производители на компютри очакват проблеми с доставките поради недостиг на чипове