Mediatek представиха новият осемядрен процесор Helio P20, предаде Smartfone.news. Моделът е представител на серията Р и претендира, че консумира около 25% по-малко енергия от предшественика си Helio P10 като едновременно с това предоставя повече мощност. Чипът трябва да достигне потребителския пазар през втората половина на годината.

 

Helio P20 използва осем ARM Cortex A53 ядра с тактова честота достигаща до 2.3GHz. Графичният процесорът е нов модел - Mali T800 – и скорост до 900MHz. Според Smartfone, ако съдим по спецификациите му, Mali T800 е най-бързият графичен процесор предлаган от ARM. От сайта твърдят, че това, освен всичко, е първият мобилен процесор поддържащ LPDDR4X памет – най-новото поколение мобилна DDR памет.

 

Още от Digiatal: Какви са предимствата на 64-битовите процесори Mediatek MTK6735

 

Целта на Helio P20 е да позволи създаването на мобилни устройства с голяма производителност, които, обаче, консумират много малко енергия. Бъдещите телефони използващи осемядрения чип не само ще предоставят по-дълъг живот на батерията, но и ще се справят много по-добре с възпроизвеждането на мултимедийно съдържание.Helio P20 ще може да се справя с поддръжката на два дисплея възпроизвеждащи Full HD резолюция при честота от 60 кадъра в секунда, както и да записва и възпроизвежда 4К видео.