Със сигурност сте гледали филми от жанра "Фантастика", в които ни показват автомобили от бъдещето, в които се появяват холограми и от навигационната система в таблото се появява лицето на красива дама, която ви пита "Какво ще желаете от мен?" Само до преди няколко години, това можеше да бъде възможно само в киното, но днес се оказва, че смелите сценарии могат да се реализират наяве.

 

 

Доказва го информация, в която Южно Корейският автомобилен гигант Hyundai споделя, че новият им луксозен кросоувър Genesis GV80, ще притежава точно такъв виртуален 3D дисплей. Зад проекта с новият автостереоскопичен 3D-дисплей стои подизпълнителят Continental.  Интересно е да се отбележи, че за да се използва дисплея, шофьорът няма да има нужда от специални 3D очила. Системата е направена на база на това, че лявото и дясното око на човека винаги виждат различен образ, като така, посредством специалната им технология, може да се постигне обемен 3D ефект. От това което съобщават Continental става ясно, че новият контролен панел е направен така, че дори шофьорът да прави резки движения с главата си, образите ще остават без изменение в качеството.   

 

 

Според Continental, целта на дисплея е не само да бъде ефектен и модерен. По този начин шофьорът ще е много по-съсредоточен над шофирането и всяка информация от таблото ще му бъде на разположение пред очите, без да има нужда да я търси в менюто на таблото, което би го разсейвало.  

В Hyundai Genesis GV80 ще има още един технология от бъдещето. Diffractive Lightfield Backlighting ще позволява на шофьора и пасажерите буквално, просто трябва да протегнат ръката си във въздуха, за да натиснете нещо което физически не съществува. Технологията е базирана на жестово разпознаване и на други интерактивни принципи, които за сега остават в тайна.

 

Прочетете още статията: Европeйските телекоми ще могат да дават информация за местонахождението ни заради пандемията от COVID-19