Какъв беше първият ви телефон? Със сигурност голяма част от тези от вас, които са родени в края на XX век ще кажат Nokia. По това време тази марка доминираше на пазара и беше нещо като Huawei и Samsung в момента. За съжаление обаче с ъпгрейда на така наречените GSM-ми към смартфони, тогава все още финладската марка направи няколко грешни хода и от върхът, падна някъде в подножието на Smart планината. За щастие в последните години, под шапката на HMD Global, Nokia започнаха да се съвземат, тръгвайки по правилният път нагоре към върха. Красив дизайн, удачната операционна система, качествен хардуер, поносими цени и добри камери. Да, Zeiss вече десетилетия партнира на Nokia в създаването на едни от най-добрите камерафони в света. И така до днес, когато в ръцете ни е новият флагман на бранда - Nokia 9 PureView. 

Ще започнем с това, какво Nokia са оставили в кутията на смартфона, освен самия него и дежурните книжки с инструкции. Това са игла за отваряне на SIM слот, бързо зарядно, кабел за пренос на данни, стерео слушалки с Handsfree и донгъл към от аудио жак към USB Type-C. Той ни подсказва, че по периферията на Nokia 9 няма да намерим 3.5мм жак.

Дизайнът на телефона е много елегантен и изчистен, изцяло в стила който Nokia налагат през годините във високият си клас, а и не само. Рамката на телефона е направена от полиран в краищата алуминий. Гърбът пък е стъклен с Corning Gorilla Glass 5 бронировка, същата има и дисплеят. Заради извитият си гръб и отсечената лицева част и по-масивното тяло (175гр), телефонът е удобен за държане в ръка.  Неудобство е, че повърхността се пързаля, така че правилният избор купувайки смартфона, задължително да си вземете и предпазен кейс. 

 

За съжаление Nokia не предлагат оригинален произведен от тях, но на пазара има доста не лоши алтернативни. Корпусът на 9-ката е защитен с IP67 сертификат който позволява на телефона потапяне във вода с дълбочина до 1 метър, за до 30 минути. Тоест спокойно можете да приемете обаждане под пороен дъжд или дори да направите бърза снимка в плитък басейн. Nokia 9 се предлага само в един цветови вариант - Midnight Blue, но пък за сметка на това цветът е универсален и пасва идеално на почти всеки тип потребители. Също така върху тъмният цвят, следите от пръстови отпечатъци не личат толкова много.  В долната част на гърба, ясно се вижда надпис, който издава че Nokia 9 PureView има чист Android, направен по програмата AndroidOne на Google. Но за софтуера на смартфона ще си погорим подробно, малко по-късно в ревюто ни.

 

Nokia 9 не е с метален гръб и респективно поддържа функция за безжично зареждане, като тук ще споменем, че HMD Global имат една много яка джаджа, наречена "Nokia Portable Wireless Charger". Тя е съвсем компактна, тежи 140гр и има 4520mAh заряд, който при безжично зареждане се предава на смартфона с 5V 1A.

 

Разглеждаки периферията, забелязваме само един високоговорител. Звукът от него е сравнително силен и чист. Проблем ще срещнете ако играете игри с телефона така хоризонтално, защото ще запушите с пръст говорителя. Решението е да обърнете телефона наопаки и няма да имате този проблем. Nokia 9 има цели 3 микрофона, като един е върху гърба и се използва като насочващ при снимане на видео с камерите. Долният пък е шумоподтискащ. Това е звуков тест който записахме за вас в шумна среда.

 

Смартфонът е Dual SIM, като тук ще отбележим, че за съжаление слот за microSD памет няма. Все пак 9 PureView има на разположение цели 128GB вградена памет, но от друга страна камерата снима в PNG и RAW формат, а там файловете са доста големички. Така че, ето и един от малкото минуси, които има този иначе почти идеален смартфон. 

 

Очаквайте следващите части от видео поредицата която Digital.bg посвети на премиерният флагман Nokia 9 PureView. В тях ще разгледаме дисплеят, хардуера, софтуера и батерията на смартфона. Разбира се, ще има и самостоятелно фотографско видео ревю, в което ще отговорим подробно и нагледно на въпроса „Как снимат 6-те камери на Nokia 9 PureView?“. Интересното тепърва предстои.