По време на световният мобилен конгрес в Барселона, който се проведе в края на Февруари, Sony представиха своят нов глагман Xperia 1. С малко закъснение, което има шанс да повлияе негативно на продажбите му, смартфонът е вече в България и Digital.bg го взе за обстоен тест. Какво ни хареса в това определено нестандартно устройство и какво не, предстои да разберете в поредица от подробни видео ревюта, които посветихме на Sony Xperia 1.

Още щом отворим кутията му, първото нещо, което ни се набива на очи е, че телефонът е много издължен. Това не е случайно и има причина Sony да направят формата такава. Но за нея след малко, нека първо погледнем, какво са ни оставили в кутията Sony, освен самият телефон.  5V/3A зарядно, USB Type-C кабел за пренос на данни и донгъл от 3.5мм аудио жак, към Type-C. Той ще ви е нужен, за да свържете слушалките, които имате в комплект с телефона, защото по периферията му няма аудио жак. Самите слушалки са добре познат ни модел на Sony – MH750. Той е с позлатеб жак и Handds Free функционалност с HD Voice технология на микрофона. Самостоятелната цена на тези слушалки в интернет е около 20лв. Така че можем да поздравим Sony за бонусът, който са ни оставили в кутията. Впечатление ни прави, че вътре не намерихме игла за SIM. Такава не ни е нужна, защото слотът се вади директно с нокът.

Той е Dual SIM 4G, но има два минуса – хибриден е и ако искате да сложите ката с допълнителна памет, тя ще бъде за сметка на едната SIM. Sony са премахнали един дразнещ проблем, който имаше при старите им флагмани – при всяко вадена на слота за SIM и памет, телефонът се рестартираше. Второто нямаше да е толкова голям проблем, ако смартфонът не беше обявен от Sony като кинаджийски, а както знаем операторите и фотографите постоянно вадят картите си памет, за да прехвърлят информация. Но това няма значение, защото Xperia 1 не се рестартира.

 

Дизайнът на модела е ефектен и изчистен – изцяло в стила който Sony налагат през годините. Цветовите разновидности са 4 - черна, сива, лялава и бяла, като ние тестваме най-неутралната и универсална. Периферната метална лайсна е в същият цвят. В който и гърба. Заради огледалността си, той се цапа стабилно с пръстови отпечатъци, но заради цвета, те не се виждат много и не дразнят. Размерите на телефоона определено са нестандартни. Той е широк само 72мм и висок 167мм. Удобен е за държане, но пък стърчи от повечето джобове. Някои хора биха казали, че със своите 180гр е прекалено тежък, но реално когато го държим усещането е много приятно. Съпоставимо с това да затвориш вратата на Mercedes S-Klass…масивно, плътно и монолитно. До колко е здрав телефонът и би ли оцелял при евентуално изпускане, не можем да кажем, но гледайки ъглите, имаме основания да мислим, че дисплеят е добре защитен. 

 

Характерно за Sony, Fingerprint сензорът е вграден в дясната периферна част. За съжалание в него не е вграден Power бутон, същият се намира под него. Самият сензор разботи бързо и надеждно. Сами можете да видите, че при теста ни с 10 последователни опита за отключване, нямаме нито един неуспешен. А дали Fingerprint ще разпознае отпечатъка ни, когато ръката ни е мокра? Тук е моментът да отбележим, че Xperia 1 е със сериозно ниво на водо и прахо защита. IP65/IP68 не позволява дори на най-миниатюрните прахови частици да проникнат в корпуса, а телефонът може да се потапя във вода с дълбочина до 1.5 метра за до 30 минути или на до метър за час.

 

Много полезно, още повече, че в долната дясна част на телефона има още един бутон. Той служи за активиране и като спусък за камера.  Тоест с Xperia 1 ще можете без проблем са правите подводни снимки. Във фото режим курсорът за звука се използва за приближаване и отдалечаване.

 

Смартфонът има много силно Stereo озвучение, което се допълва от Dynamic Vibration System, която за краткост наричаме DVS. Сигурно си спомняте, че още при Xperia XZ2 ви разказахме как работи тази вибрираща технология на Sony.Двата високоговорителя се намират долу и горе, непосредствено до фронталната камера. Във видеото над тази статия, ще намерите саунд тест от който ще добиете реална представа за силата и качеството на звука, който пресъздават. Също в двата срещуположни края на телефона има и два микрофона, единият от които шумоподтискащ. Там има и звуков тест, който записахме за вас в шумна среда. При разговор, събеседникът ни, ни чува добре.

 

Както и сами виждате, в Xperia 1 има много новости и интересни неща за показване. Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на новия  флагман на Sony.  В нея ще спрем поглед на CinemaWide 4K дисплея с 21:9 съотношение на страните, ще тестваме, хардуера, софтуера и батерията. И тъй като това е смартфон предназначе на кино и фото маниаците, няма да пропуснем да направим за вас и специализирано фотографско видео ревю с много тестови снимки и видео.