YouTube е услуга, която само за няколко години промени изцяло представата ни за начина, по който стриймваме и откриваме атрактивно съдържание в интернет. Въпреки невероятната популярност и факта, че всеки един от нас използва постоянно този уеб сайт за достъп до онлайн видео, това не пречи на Google да търсят постоянно нови начини да подобряват нейните възможности. Сега от YouTube официално потвърдиха, че включват поддръжка за клипове, които са заснети в умопомрачителната 8K резолюция, предаде Gsmarena.

 

По този начин видео платформата на Googlе се превръща в първата популярна услуга, която предлага на своите потребители тaзи функционалност. Припомняме ви, че 8K oзначава разделителна способност 7680х4120 пиксела. Любопитното е, че в момента има само едно видео в YouTube, което се възползва от тази уникална функционалност. Преобладаващата част от смартфоните от висок клас на пазара поддържат  Full HD резолюцията и само малцина от тях са оборудвани с QHD дисплеи.

 

Много малко устройства на пазара, все още поддържат тази разделителна способност и ще могат да ъплоуват 8K видео, които са заснети със скорост от 30 кадъра в секунда. Можем да сме сигурни, обаче в следващите месеци ще станем свидетели на още повече джаджи, които могат да предложат тази функционалност на потребителите. По всичко личи, че Google още сега искат да изразят сериозните си претенции към това да бъдат основния източник на 8K съдържание в интернет през следващите години.