Wikipedia е един от най-известните сайтове в света, но за разлика от почти всички други сайтове, той не разполага с преки приходи. Wikimedia е организация с нестопанска цел и се финансира изцяло от дарения. Да се задържиш в световната класация Топ 10 сайта, не е никак евтино. По тази причина Wikimedia всяка година се нуждаят от все по-големи дарения. Най-новите планове са за почти двойно по-голям годишен бюджет и удвояване на служителите през следващата година.

 

На тазгодишната конференция на Wikimania, която се проведе в Полша, организацията разкри своя нов доста амбициозен план за бъдещето си. Sue Gardner, изпълнителен директор на Фондация Wikimedia, определи плановете като изненада за публиката и заяви,  че екипът никога не е бил толкова амбициозен и мотвиран.

 

Wikipedia иска да увеличи персонала си с 44 служители, за да се справи с разширяването на инфраструктурата и за насърчаване на сайта. Плановете им са да достигнат 680 милиона посетители месечно до 2015 година. В момента, само Google и Facebook могат да се похвалят с подобни брой посетители.

С цел да се подпомогне този растеж, Wikipedia иска да се повиши значително допълнителното финансиране, $ 20 млн. през следващата година, в сравнение с около $ 10 милиона през 2009 година. Wikipedia успя да получи около 8 милиона щатски долара в дарения от потребителите на сайта през последните години. В началото на 2010 година, Google дари допълнително $ 2 милиона. Сайтът също така планира да изгради нов център за данни, който ще бъде третият за компанията, за да отговори на завишените нужди на потребителите, и за да се справя по-бързо в бъдеще с внезапно възникнали проблеми.