Светът все по-бързо се доближава до времето, когато ще забравим за кабелите, които свързват компютрите и джаджите с други устройства. Анализаторите изтъкват, че все по-широко разпространено става използването на безжични мрежи за достъп до интернет, а навлиза и безжичното зареждане на мобилни устройства.

 

Освен това, появата на интернет на нещата означава, че скоро ще имаме десетки устройства в домовете си, които са свързани с интернет безжично. Това означава ли, че всичко е свършило за Ethernet?

 

Специалистите все по-често си задават въпроса дали старомодният начин за свързване с мрежата посредством кабели има все още място в съвременния технологичен свят. Ето защо, темата Wi-Fi срещу Ethernet – коя технология да изберем е много актуална днес.

 

Ако и вие се интересувате от нея, вижте съветите на анализаторите от PC World.

 

Кои са основните разлики между Wi-Fi и Ethernet?

До преди няколко години изборът между Ethernet и Wi-Fi беше доста ясен. Той се свеждаше до избиране на по-висока скорост за повече удобство. Ethernet е много по-бърза технология, но тъй като изисква окабеляване, тя внася изключително ограничение за мястото където можете да поставите вашия компютър по отношение на рутера.

 

Става въпрос за това, че след като веднъж сте избрали мястото нямате възможност да местите устройството си по-далеч отколкото кабелът ви позволява. Wi-Fi от друга страна, осигурява малко по-бавна връзка, но предлага добра мобилност за връзка – до 45 м от рутера или Wi-Fi горещите точки за връзка.

 

Скорост

Първоначално Wi-Fi беше основан най-вече на 802.11g стандарта. Това предлага максимални теоретични скорости от 54Mbps, които обаче на практика са много по-малко. В същото време Ethernet предлага скорости от 100Mbps до 1000Mbps и дори повече. Сега най-новия Wi-Fi стандарт е 802.11ac и предлага теоретични скорости от 3200Mbps и практически стойности на половината от това, а това ‘елиминира’ основната полза от Ethernet.

 

Надеждност

Не трябва да се забравя, че всички стойности са теоретични. Нормално е фиксираната Ethernet връзка да бъде бърза и стабилна по отношение на скоростта. Това е нещо, което е от съществено значение когато изтегляте големи файлове или стриймвате HD видео.

 

Wi-Fi сигнала от друга страна е по-податлив на различни влияния на околната среда. Например, радиовълните могат да бъдат блокирани от стени и подове, а други безжични устройства могат да попречат на сигнала, включително неща, които не предполагате, като микровълнови печки и безжични телефони, както и близки рутери използващи същия канал.

 

Сигурност

Данните от Ethernet мрежата могат да бъдат достъпни само чрез физически устройства, свързани към мрежата. Тези устройства се нуждаят от защитни стени, за да ги защитите, но има начин самите данни да бъдат засечени в мрежата.

 

С Wi-Fi обаче, данните са ‘във въздуха’ и ако използвате отворена мрежа (като например в кафене), всички данни, които изпращате и получавате могат да бъдат засечени, включително и лична информация като данни за вход и други.

 

Затова повечето Wi-Fi мрежи са обезпечени чрез криптиране на данните. Но силата на криптирането зависи от метода на защита, която използвате. Повечето рутери предлагат редица начини за сигурност. WEP е по-малко сигурен и трябва да се избягва, когато е възможно; WPA2-PSK е най-сигурният и е предпочитаният вариант.

 

За допълнителна сигурност, вие също така трябва да промените потребителското име и паролата по подразбиране за административния панел на вашия безжичен рутер, защото настройките по подразбиране могат лесно да бъдат намерени онлайн и да дадат неоторизиран достъп на злонамерени лица.