Само след няколко години мобилните ни устройства ще изглеждат и функционират по начин, който не можем да си представим сега. Учени от цял свят вече разработват нови технологии, които да ускорят навлизането на джаджи с гъвкави батерии, прозрачни дисплеи, 4K камери, а моделите Google Project Ara са доказателство, че и 3D принтирането може скоро стане неизменна част от устройствата ни. Иновациите в индустрията, които ни очакват в следващите години ще променят вижданията ни за комуникацията, по същия начин, както го направиха таблетите, сензорните лаптопи с хибридни дизайни, смартфоните с Full HD дисплеи и др.

 

Изследователи от Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) планират да изведат една от тези концепции на изцяло ново ниво, информира Gizmag. TransWall е името на прозрачен дисплей, който те успяват да създават и може да възпроизвежда различно съдържание от двете му страни. Системата е поставена в T-образна рамка, в която са монтирани проектори, които визуализират обектите в предната и задната част на панела.

 

Дисплеят е в състояние да разпознава мултитъч и от двете си страни и се състои от същия брой листове от плексиглас, между които има допълнителен холографски филм. Учените прикачват около него и правоъгълни рамки с инфрачервени сензори, а когато потребител докосне едната страна на плексигласа този сигнал се изпраща до рамката в тази част и след това се променя визуализацията. TransWall има и вградени микрофони, позволяващи например да провеждаме разговори с хората от друга стая или помещение, а съдържанието на дисплея е видимо и от двете страни.