Сигурността е една от темите които винаги са били актуални и обсъждани. Тя има различни нива, приложения и разновидности.

 

Като днес екипът на Digital.bg се е насочил към сигурността на дома. Ще разгледаме една охранителна камера която обаче има още няколко интересни приложения и е малко по-нестандартна от останалите които са попадали в ръцете ни за тест.

 

Най-важното, тя е изцяло потребителски насочена. Уважаеми дами и господа - TP-Link NC200.

 

Дизайн

По традиция, първата опорна точка в ревютата ни винаги е дизайна на тестваните от нас устройства. При NC200 той определено е нестандартен за подобно наблюдателно устройство. Корпусът е изграден от красива, почти огледална пластика, която в комбинация с ефектна форма идеално би се вписала в интериора на дома ни.

 

nc200-02_400

 

Въпросната пластика освен красива е и здрава, като бялата повърхност е устойчива на слънчеви лъчи и не се очаква да пожълтее след време. В черната повърхност в лицевата част се крие самата оптика, но за нея след малко. В задната част на устройството намираме захранващият порт, Ethernet, WPS LED индикатор, а непосредствено под него и Reset бутона.

 

Свързване

Тези от вас които до този момент са свързвали охранителна камера знаят, тези които не…могат бързо да се досетят. Тя обикновено е с голямо тяло, има ограничен контрол, трябва да се монтира, окабелява…ооо да окабеляването е досаден дълъг и трудоемък процес. Дори не споменаваме огромното количество специализиран софтуер което трябва да инсталираме на предварително подготвена за целта машина. И всичко това, за да можем в краен резултат само да гледаме насечено видео, понякога дори без звук.

 

19144038381821983611_400

 

При TP-Link NC200 всичко е много по-лесно. Монтирането е буквално като детска игра. В базовата окомплектовка на устройството влиза специална 3M двустранна лепенка. Същата която се използва при екшън камерите Go Pro. Последствие можете да залепите NC200 навсякъде. Заради гъвкавата си ябълковидна стойка, компактното тяло с дебелина от 24мм може да се насочи така, че да покрива почти 360 градусова зрителна площ. Вече половината работа е свършена. Сега трябва да свържете и регистрирате камерата онлайн, след което да свалите приложението с име tpCamera, което е едно и също за iOS и Android.

 

1how_to_log_in_to_nc200_s_web_interfaceimage004

 

Сега вече можете да контролирате всичко което се случва в дома ви, дори от разстояние. Приложението позволява едновременно да гледате до 36 камери. Като тук е момента да споменем и цената на NC200 – малко по-малко от 70лв. Тя предразполага покупката на няколко устройства, които да свържем в облачна мрежа за наблюдение на цялото ни домакинство.

 

nc200-box-1280_400

 

Хардуер 

Както знаем повечето охранителни камери работят на принципа да засичат движение и светлина. Както вече казахме NC200 не служи само за охрана, а за пълно следене и контрол на дома ни. Това не е обикновена камера за наблюдаване и охранителна дейност. TP-Link я анонсират и като насочена за хора които често пътуват и физически не могат да са близко до семейството си. Всичко се крие в свързаността на NC200.

 

how_to_set_up_nc200_with_tpcamera_appimage002_400

 

Връзката освен жична, може да бъде и Wi-Fi IEEE стандарт 802.11 b/g/n със забележителните до 300Mbps. Честотният диапазон е 2.4-2.484GHz. Част от споменатият по-рано App е софтуерната функция на NC200 да разпознава ако в кадър се случва нещо различно от обичайното. Тогава тя автоматично изпраща имейл със снимка на смартфона или таблета към който е предварително свързана.

 

Камера

Ето и малко информация за оптиката на камерата. Тя се състои в CMOS прогресивно сканиращ сензор с рамер 1/4". Мегапикселовият еквивалент е 0.3, а резолюцията на заснемане 640х480 пиксела. На софтуерно ниво може да се постигне 4х дигитално увеличение на картината, но то определено ще развали качеството й. Апертурата е 2.8, а фокусното разстояние 3.85мм.

 

20150213104049_400

 

Камерата в долната си част разполага с вграден микрофон, който обратно на очакванията ни се оказа, че записва с не лошо качество.