Хакерите ще се радват ако успеят да си проправят път към вашия смартфон или таблет. Опитите им са неспирни и човек не може да е сигурен в кой точно момент ще им отвори вратата и по този начин ще им даде достъп до поверителна информация, снимки, документи и какво ли още не.

 

Не се заблуждавайте, че злонамерените атаки са насочени само към десктопа или лаптопа ви. Само до преди 10 години, седнали пред обемистия си настолен компютър не се замисляхме, че след едно десетилетие ще носим компютри в своите джобове.

 

А днес за съжаление често забравяме, че тези устройства са точно компютри по своята същност и като такива имат нужда от защита. Затова и от CIO посочват три лесни начина да защитите смартфона и таблета си от хакерски атаки.

 

Ето още полезни съвета за защита на смартфона ви, а ако решите може и да проучите как работят различните системи за сигурност при смартфоните.

 

1. Дръжте вирусите и зловредния софтуер далеч от вашия телефон

Вашият телефон не е просто уязвим на директни атаки. Хакерите използват вашите контакти, за да ви изпращат злонамерени връзки. Те също така използват определени уебсайтове, с които ви подмамят да изтегляте уязвими приложения. Разбира се, има приложения, които ви предпазват от вируси и зловещи трикове, които хакерите използват, за да заразят със злонамерен софтуер джаджите ви.

- Lookout е приложение, което предлага множество функции, между които бекъп на информацията ви и защита от вируси, но впечатляващото е функционалността му при загуба или кражба на вашето устройство. Чрез това приложение при случай на загуба или кражба можете да видите местоположението на телефона си директно през сайта (lookout.com), като влезете в акаунта си. Също така приложението можете дистанционно да активирате аларма, дори телефонът ви да е на безшумен режим, можете да намерите вашето устройство дори и батерията му да свършва, можете да видите автоматично запаметеното последно местоположение на телефона, и дори дистанционно да заключите устройството или да изтриете информацията на него.

- avast! е приложение, което може да сканира вашия телефон за потенциални вирусни заплахи. Освен това приложението ви предпазва от Wi-Fi заплахи и заключва приложения с потенциални уязвимости.

 

2. Предпазете се от WI-FI атаки

 

Свързването към необезпечена WiFi мрежа може да даде на киберпрестъпниците достъп до личната ви информация която съхранявате на устройството си, но това не означава че не може да ползвате смартфона или таблета си докато сте в движение. Трябва обаче да имате тези приложения, инсталирани на джаджата си.

- avast! SecureLine VPN - С ползването на VPN услугата на Avast! ще бъдете бъдете в безопасност. Освен това ще може да си избирате IP адреса, с който да сте видими в интернет пространството.

- HotSpot Shield VPN е едно от най-популярните приложения за iOS. То осъществява вашия уеб трафик чрез защитена мрежа, така че хакерите да не могат да проникнат. Някога бил ли е блокиран достъпа ви до някои уебсайтове от публичен Wi-Fi хотспот? HotSpot ви позволява да заобиколите тези ограничения.

 

3. Подгответе се за случай на кражба на мобилното ви устройство

Независимо дали имате iOS или Android устройство, има две много удобни приложения, които ще ви помогнат да намерите загубен смартфон или таблет.

- iOS - За потребителите на Apple, има приложение наречено Find My iPhone. То ще им помогне да намерят откраднатия или загубения си iPhone или iPAD, чрез вградения в тях GPS. Ако подозирате, че устройството ви е някъде в дома ви, но не може да го откриете използвате Find My iPhone, за да го накарате да звъни. Можете също така дистанционно да изтриете данните от вашето устройство, ако е необходимо, за да защити личната си информация.

- Android – Android Device Manager прави същото, позволява ви да следите Android устройството си, да задействате звъненето или да изтриете данните си дистанционно.