Вече ви информирахме, че ЕС възнамеряват да премахнат таксите за роуминг налагани в отделните европейски държави, което ще намали значително разходите ни за разговори, докато пътуваме. Първоначалните планове предвиждаха това интересно решение да влезе в сила до края на годината, но за съжаление реализацията му ще се забави. Държавите-членки на ЕС сега проведоха ново гласуване, с което се съгласиха да отложат този проект до 2018г., съобщава Wired.

 

По този начин поне още три години ще се налага да плащаме скъпи такси за съобщения, обаждания и мобилен интернет, когато пътуваме в други страни на континента. Все пак от ЕС изразиха увереност, че ще продължат да работят в тясно сътрудничество с мобилните оператори, за да намаляват постепенно цената за роуминг. Трябва да отбележим, че през последните години тяхната стойност се понижи значително и в момента е по-евтино от всякога да говорим от смартфона си докато пътуваме на територията на ЕС.

 

Мнението на представителите на Европейската комисия (ЕК) е, че пълното премахване на таксите за роуминг е най-доброто решение за потребителите. Отлагането на тази инициатива вероятно означава, че от ЕС изпитват проблеми с договарянето на условията с водещите мобилни оператори на континента. Можем само да се надяваме, че те ще успеят да намерят по-скоро ефективно решение, което най-накрая да доведе до махането на роуминг таксите.