ST-Ericsson се превърна в четвъртата компания, която реализира премиерата на новото си поколение мобилни процеосри на CES 2013. По този начин тя следва стъпките на NVIDIA, Qualcomm и Samsung, които вече представиха своите Tegra 4, Snapdragon 800 и 600, както и Exynos 5 Octa платформи. Архитектурата носи името NovaThor L8580, а характеристиките и по нищо не отстъпват на чипове на популярните и конкуренти, съобщава unwiredview.

 

Новите процесори на ST-Ericsson са базирани на АRM Cortex-A9 дизайна и разполагат с четири ядра и тактова честота, която достига до 2,5GHz. Oт компанията разкриха, че те се отличават с ниската си консумация на енергия и са допълнени  от вграден PowerVR SGX544 графичен чип, който работи на 600МHz. NovaThor L8580 e най-бързата архитектура на пазара, която включва LTE свързаност в един единствен чип според официалните данни на ST-Ericsson.

 

Процесорите поддържат LTE FDD/TDD, HSPA+, TD-SCDMA и EDGE стандартите, а също могат да работят с до 10 различни честоти по едно и също време. Архитектурата ще позволи на устройствата с нея да възпроизвеждат Full HD видео, дори и в 3D формата, както и дисплеи с резолюция до 1920х1200 пиксела.

 

Производителите, които проявят интерес към чиповете ще могат да включат в бъдещите си модели 20-мегапикселови камери в задната част, както и 5МР сензори отпред. Ще трябва да се въоръжим с търпение, за да разберем кое ще е първото устройство, което се захранва от NovaThor L8580 платформата на пазара.