Ултрабуците и лаптопите със сензорни дисплеи допринесоха значително за навлизането на новото поколение SSD твърди дискове на пазара, които вече се превръщат във все по-сериозна алтернатива на класическите HDD модели. Устройствата се отличават с редица предимства като по-голяма издръжливост и по-бърза скорост на работа, но засега все още са твърде скъпи за много потребители. Иновациите в тази сфера, обаче допринасят сериозно за отстраняване на този проблем твърдят последните данни на анализатори от NetworkComputing.

 

Данните в тяхното ново проучване показват, че навлизането на технологии като 3D NAND допринася значително за поевтиняването на SSD дискове в глобален мащаб. Още по-интересното е, че според тях разликата в цената между тях и HDD хард дисковете ще е незначителна или ще изчезне напълно до края на следващата година. Oчаква се също така и сериозни иновации по отношение на капацитета, който предлагат SSD дисковете, тъй като SanDisk вече разкриха плановете си за подобни модели с 8TB до края на 2015г. и за 16TB конфигурации през следващата година.

 

Много наблюдатели в индустрията са на мнение, че тази тенденция ще се задълбочава и до три години на пазара ще видим SSD дискове, които предлагат 30TB. В момента производствената цена на 1TB памет модули за тях е около $300, но невероятните инвестиции, които някои компании като Samsung влагат в 3D NAND технологиите е сигурна гаранция, че тази стойност ще продължи да намалява. По всичко личи, че е само въпрос на време HDD хард дисковете да останат в историята и да проправят път на много по-атрактивните SSD модели в устройствата ни.