Snapdragon 805 е името на нов мобилен процесор на Qualcomm, а първите устройства с него на пазара се очакват през втората половина на годината. Архитектурата разполага с четири Krait 450 ядра с тактова честота от 2,7GHz и новия мощен Adreno 420 графичен чип, който е с 40% по-бърз от своя предшественик. Snapdragon 805 също така включва поддръжка за заснемане и възпроизвеждане на видео с 4K резолюция, а също Wi-Fi 802.11ac и LTE Category 6, гарантираща скорости за трансфер на файлове от 300Mbps.

 

Последната информация на SlashGear ни разкрива детайли за още една интересна функция на новия процесор на Qualcomm. Oказва се, че компанията го разработва с идеята да позволи на водещите производители да създават смартфони и таблети, които имат две камери в задната част. Благодарение на тези сензори те ще могат да улавят Ultra HD клипове с 30 кадъра в секунда, а също 16-мегапикселови изображения при 16fps.

 

Snapdragon 805 може да намалява триизмерно шума при заснемане на клипове и също така включва опция за цифрово стабилизиране на изображенията. Очаква се новият чип да ни позволи сами да фокусираме в различни обекти на снимките дори и след като вече сме ги заснели. Архитектурата е създадена, за да подобри значително възможностите за фотография на новото поколение мобилни джаджи и можем само да се надяваме, че скоро ще видим първите смартфони и таблети с Snapdragon 805 на пазара.