Група от студенти на Copenhagen Institute of Interaction Design (CIID) създадоха уникален чадър от ново поколение, който ще промени представата ни за тези аксесоари. Иновативният модел се казва Sensing Umbrella и със сигурност ще ви забавлява в дъжда с множеството си LED диоди в различни цветове. Най-интересната му характеристика е, че може да събира данни за околната среда, които след това визуализира върху самия чадър, информира PopSci.

 

По този начин останалите хора, с които се разминавате по улиците ще виждат пъстра комбинация от цветове, които се променят, в зависимост от атмосферните условия. Уникалният чадър може да събира данни за нивата на замърсяване, въглероден оксид и азотен диоксид в района, в който се намираме. Самата информация се генерира в реално време и след това се съхранява в облачна услуга, а това е характеристика, с която Sensing Umbrella се отличава от всички други чадъри, които сме виждали досега.

 

Аксесоарът използва специален вграден сензор, с който измерва замърсяването, въглеродния оксид и азотния диоксид. След това благодарение на софтуер с отворен код самия чадър прехвърля данните за анализиране в облака и ги възпроизвежда под формата на LED светлини. Уникалният модел е създаден от Саймън Херцог, Саураб Дата и Акарш Санги и все още не знаем кога ще стартират продажбите му на пазара.