Компанията Raspberry Pi Foundation предизвика голям интерес сред потребителите от цял свят със своите популярни миниатюрни компютри. Вече станахме свидетели на много интересни устройства и проекти, които се възползват по най-добър начин от възможностите му. Ако се интересувате от покупката на подобен модел е добре да знаете, че компанията представи нова версия на атрактивния си компактен компютър, който се казва Raspberry Pi 2, съобщава TheRegister.

 

Ключовите подобрения в него са свързани с включването на по-мощен Broadcom BCM2836 процесор, който е с четири ядра, работещи на 900MHz и е допълнен от 1GB RAM. Благодарение на това новият Raspberry Pi 2 осигурява шест пъти по-висока скорост на работа, в сравнение със своя предшественик, показват бенчмарк тестовете. Другата интересна характеристика на актуализирания модел е, че той е достъпен за потребителите на същата цена, както предходните версии.

 

Raspberry Pi Foundation вече доставят своето устройство, като то може да бъде купено за приблизително €31. Компанията също сподели, че през тази година 80% от производствения капацитет ще бъде свързан с новия модел, докато само 20% ще е насочен към по-старите му версии. Ще е интересно да видим дали Raspberry Pi 2 може да наследи успеха на своите предшественици и да се превърне в най-популярния компютър на компанията досега.