Eкип от изследователи на NASA използваха Infrared Survey Explorer (WISE) телескопа, за да направят поредното си интересно и впечатляващо откритие. Причината е, че благодарение на инфрачервена светлина те успяват да намерят най-ярката галактика във Вселената, досега. От своя страна тя е разположена на 12.5 млрд. светлинни години от Земята, което означава, че е започнала да се формира малко след създаването на Млечния път, предаде Engadget.

 

Детайлни изчисления на това космическо тяло показват, че то излъчва светлина, която е еквивалента на 300 трилиона слънца, което е доста впечатляващо. Характеристика, която принуди учените да я позиционират в изцяло нова категория галактики, заради яркостта ѝ, която се казва Extremely Luminous Infrared Galaxies (ELIRG). NASA смятат, че тя дължи тази уникална характеристика на супермасивна черна дупка, която е позиционирана в средата на галактиката.

 

Когато засмуква газове и частици материя тя ги загрява на температура от милиони градуси, създавайки съвкупност от рентгенови лъчи, ултравиолетова и видима светлина. Въпреки факта, че светлината е блокирана от огромни облаци прах тя успява да премине през него и е причината за невероятната яркост на галактиката. Учените ще се опитат да открият повече детайли за формирането и нейната структура, за да разберат дали има още подобни тела във Вселената.