Nokia реализираха официално премиeрата на първите си смартфони с Windows Phone 8.1 OS, които носят имената Lumia 630, 635 и 930. Най-интересното устройство сред тях е третият модел, който е създаден с идеята да превърне платформата на Microsoft в още по-влиятелен конкурент на Android OS и iOS. Компанията вече потвърди, че ще стартира продажбите му на пазара през юни на официална цена от €435, в която не са включени местни данъци и такси.

 

Елегантният дизайн на серията Lumia, впечатляващата PureView камера и дисплея се очертават като най-силните оръжия на смартфона на Nokia. Неговата премиера на пазара ще е интересно явление, тъй като ще ни покаже дали потребителите проявяват голям интерес към смартфон от висок клас с WP 8.1 OS.

 

Технологичните иновации на Lumia 930 ще го сблъскат директно с най-добрите устройства в сектор като iPhone 5S и Galaxy S5. Докато чакаме премиерата на новите смартфони на Samsung и Nokia на пазара от DigitalTrends решиха да задоволят донякъде любопитството ни и сравниха ключовите спецификации на трите модела.

 

1. Дисплей и размери

Новият представител на гамата Lumia разполага с впечатляващ 5-инчов TrueColor AMOLED дисплей с Full HD резолюция и плътност от 441ppi. Физическите му размери са сходни с параметрите на Galaxy S5, който е с 5,1-инчов диагонал. Lumia е с дебелина от 9,8 милиметра и тегло от 167 грама, докато при смартфона на Samsung тези стойности са съответно 8,1мм. и 145гр. В същото време трябва да отбележим, че iPhone 5S е осезаемо по-тънък и лек от своите конкуренти и предлага 4-инчов ретина дисплей с резолюция от 1136х640 пиксела. Смартфоните на Apple и Samsung разполагат и със сензори за пръстови отпечатъци, докато Lumia 930 поддържа технология за безжично зареждане.

 

2. Вградена памет и батерия

Samsung Galaxy S5 е единственият модел от тях, който има допълнителен слот за microSD карта, докато Nokia планират да продават единствено 32GB версия на Lumia 930. Apple предлагат на потребителите си 16GB, 32GB и 64GB и в това отношение им предоставят най-разнообразни възможности за избор. Батерията на iPhone 5S е с най-малък капацитет от 1570mAh и осигурява до 10 часа време за разговори и сърфиране в интернет с едно зареждане. Lumia 930 и Galaxy S5 имат 2420mAh и 2800mAh, но реална представа за възможностите им ще добием, когато те дебютират на пазара.

 

3. Процесор и RAM

Последният смартфон на Nokia се захранва от четириядрен 2,2GHz процесор Snapdragon 800 с Adreno графичен чип, които са допълнени и от 2GB RAM. Samsung са заложили на новата по-мощна архитектура Snapdragon 801, която отново е с четири ядра, но те работят на 2,5GHz. Apple отново изненадаха своите фенове с включването на първият в индустрията 64-битов мобилен процесор A7 в iPhone 5S и това е в основата на високата му производителност. Устройството на Apple има чип с две Cyclone ядра с тактова честота от 1,3GHz и четириядрен PowerVRG6430 графичен чип заедно с 1GB RAM.

 

4. Камера

Няма никакво съмнение, че и трите смартфона предлагат впечатляващи възможности за фотография, но всяка компания е заложила на различна стратегия, за да го постигне. Lumia 930 е поредното доказателство за иновациите на Nokia и е оборудван с 20-мегапикселова PureView камера с двойна LED светкавица, система за автофокус от ново поколение, Carl Zeiss оптика и оптична стабилизация на изображенията.

 

Компанията е разработила и много софтуерни алгоритми, които оптимизират работата на сензора и възможностите за снимане при слабо осветление. Samsung са използвали уникалната ISOCELL технология в Galaxy S5, който привлича внимание със 16МР камера, която може да записва 2160р видео с 30 кадъра в секунда. Смартфонът на Apple има 8-мегапикселов сензор с двойна LED светкавица, която поддържа и режим за улавяне на видео със скорост от 120fps.

 

5. Софтуер и други

Lumia 930 е един от първите смартфони, който ще видим на пазара и работят с Windows Phone 8.1 OS, която поддържа гласовата услуга Cortana. Galaxy S5 оперира с Android 4.4.2 KitKat OS и новата версия на интерфейса TouchWiz, докато iPhone 5S се възползва от предимствата на iOS 7. Едно от предимствата на смартфона на Samsung е, че той е IP67 сертифициран и осигурява защита срещу прах и вода, а също така има сензор за сърдечния ритъм.