Nokia днес официално представиха финансовите резултати за своето последно тримесечие в мобилния сектор на инвеститорите. Данните разкриват, че компанията е успяла да реализира оперативна печалба от $584 млн. за периода, а приходите от продажбите на смартфоните и са достигнали нива от $10,7 млрд. Финландският производител също така разкри, че са доставили 4,4 млн. броя Lumia смартфони за тримесечието и 2,2 млн., работещи със Symbian OS, информира techcrunch.

 

Успоредно с това от компанията разкриха и какви са бъдещите и планове в сектора като за пореден път демонстрираха силния си ангажимент към Windows Phone OS. Nokia официално заявиха, че уникалния смартфон 808 PureView, който се отличава с внушителната си 41-мегапикселова камера е последното и устройство, което работи със Symbian OS. За в бъдеще компанията ще изостави напълно платформата, която и помогна в продължение на дълги години да доминира комфортно в сектора.

 

В действителност Symbian OS бе най-популярната мобилна операционна система в света до 2011г., когато Android OS я изпревари, а първата и версия бе представена официално през 1998г. Информацията се появява само няколко дни след като разбрахме, че Nokia планира да представи на изложението MWC 2013 през следващият месец нов смартфон с WP8 OS, който също разполага с 41-мегапикселова PureView камера. По този начин изглежда, че компанията ще използва уникалната си технология, за да подобри атрактивността на своите модели с платформата на Microsoft.