В последните месеци многократно се появиха различни публикации, според които Nokia възнамеряват да продадат своя HERE Maps бизнес. Според данните цената на тази дивизия на компанията е около €3.5 мрд. и тя вече е стартирала преговори с редица брандове. От Bloomberg сега ни информират, че група от водещите германски производители на автомобили с най-вероятния кандидат, който ще купи навигационната услуга на Nokia.

 

Сред тях попадат имена като BMW, Audi и Daimler, като се очаква до няколко дни да бъдат проведени финалните преговори. На този етап Nokia не е доволна от тяхното предложение и иска те да увеличат своята оферта, като тя си запазва правото да разговоря и с други евентуални купувачи. В момента услугата Nokia HERE се използва в над 80% от инфотейнмънт системите на автомобилите в Северна Америка и Европа.

 

Любопитното е, че само преди месец шефът на Nokia в свое интервю заяви, че тя не бърза да продава своя HERE бизнес. Компанията Uber, заедно с китайския гигант Baidu и Apex Inc. също проявяват интерес към услугата и ще е интересно да видим дали няма да представят в последния момент по-висока оферта от германските производители. Вероятно много скоро ще разберем каква е цената, на която Nokia ще се съгласи да се раздели с един от най-успешните си продукти.