Nokia изненадаха доста анализатори преди няколко дни, когато официално потвърдиха, че са се съгласили да придобият бизнеса на Аlcatel-Lucent за сума от €15.6 млрд.  Успоредно с това се появиха данни, че компанията също така обмисля възможността да продаде своята популярна навигационна платформа HERE. Финландският производител вече се е свързал с няколко евентуални купувача, сред които личат имената на някои от най-големите технологични гиганти, съобщава Bloomberg.

 

Компанията е стартирала преговори с група от най-популярните германски производители автомобили и серия от частни инвеститорски дружества. Nokia също така са разговаряли и с брандове като Amazon, Facebook, Apple и са наели специален финансов съветник, който да ръководи самите преговори. Според данните цената, на която компанията е готова да продаде своя HERE бизнес надхвърля сумата от €3 млрд.

 

Очаква се първите официални оферти за услугата да се появят най-рано през следващата седмица и тогава ще разберем в колко напреднала фаза се намират преговорите. Евентуално придобиване на HERE бизнеса би било чудесна възможност за Apple, които продължават да изпитват проблеми със собствената си Maps платформа. По този начин компанията може да се конкурира много по-успешно с Google Maps в мобилната индустрия.