Еволюцията на технологиите в последните години позволява на учените от NASA още по-ефективно да изучават галактиката ни. Екип от научни специалисти на агенцията, ръководен от Ейми Рос работят над нов иновативен проект. Неговата основна цел е да доведе до създаването на по-модерен скафандър, който астронавтите да използват в бъдещите мисии, коментира Wired.

 

Интересното е, че това ще е първата сериозна промяна в дизайна на костюмите, които те използват в последните три десетилетия. Самият скафандър се казва Z-2 Spacesuit и вече е изразходвал инвестиции от $4,4 млн. и е оптимизиран специално за ходене по повърхността на Луната, Марс и други планети. Повърхността му е произведена от ново поколение високотехнологични материали, които му позволяват той да е подходящ за различни дейности, с които са натоварени астронавтите и респективно разнообразни атмосферни условия.

 

Най-интересната характеристика е, че в задната част е разположена специална „черупка“, която се казва Suitplate Interface Port. Благодарение на нея астронавтите могат лесно да го обличат и събличат, а също да го прикачват към допълнителни превозни средства, въздушни помещения и осигурява достъп до раницата, която осигурява кислород и се грижи за терморегулацията. Все още не знаем кога ще е първата мисия, в която астронавтите ще могат да се възползват от предимствата на новия скафандър.