Марсоходът Curiosity продължава своята вълнуваща мисия на повърхността на Марс и не спира да ни изпраща нови данни за структурата и състава на „Червената планета“. Сега впечатляващото съоръжение на NASA успя за първи път да открие органични съединения на нейната повърхност, което е доста впечатляващо постижение. Учените от десетилетия търсят наличието на подобни молекули на Марс и сега най-накрая дългото им чакане приключи, съобщава BusinessInsider.

 

Дани Главин, който е част от Mars Science Laboratory на космическата агенция потвърди откритието и сподели, че то вдъхва нова надежда на учените в опитите им да намерят химически признаци на живот на Марс. Следващата стъпка е да се проведат детайлни тестове на органичния материал, който е открит от Curiosity, за да се разбере какъв точно е неговия произход. Припомняме ви също, че марсоходът вече изпрати проби от вътрешността на скала с името „Cumberland“, които да разкрият повече подробности на учените за нейния химичния състав.

 

Откриването на органични молекули на Марс е впечатляваща стъпка в изучаването на тайните на планетата и е плод на дългогодишна работа на учените от NASA. Екипът на агенцията потвърди, че сега предстоят да се направят стотици експерименти в лабораторни условия, за да сме сигурни, че този материал е с марсиански произход, а не молекули, които Curiosity е донесъл от нашата планета. Първоначалните анализи на учените са доста обнадеждаващи и тепърва ще научаваме повече детайли за това интересно откритие.