NASA обявиха, че вече са готови да проведат финалният етап oт своята Vegetable Production System (VEGGIE), след няколко последователни отлагания на мисията. От агенцията ще качат на борда на космическата капсула Space Dragon X специална камера, която ще позволи на астронавтите да отглеждат маруля в отделни въздушни възглавници. Учените ще използват комбинация от червени, сини и зелени LED диоди, за да стимулират растежа им, като камерата може да достигне размери от 30х36 сантиметра, предаде TheVerge.

 

Създателите и определиха VEGGIE като най-голямото съоръжение за отглеждане на растения, което е изпращано в Космоса досега. Проектът на NASA ще позволи на астронавтите за първи път да отглеждат истинска храна на борда на Международната космическа станция (МКС). Камерата ще е в състояние да отгледа цяла реколта от свежи марули за период от 28 дни и учените се надяват тя да може да култивира и други зеленчуци.

 

Другото интересно предимство на VEGGIE е, че системата е оптимизирана, за да пести максимално ресурсите и и енергията на МКС. Изстрелването на камерата трябваше да се състои още през миналата години, но заради мерки за сигурност NASA отложиха няколко пъти това събитие. Предстои да видим дали наистина тази технология ще позволи да се отглеждат истински зеленчуци при липсата на гравитация на борда на МКС.