Моzilla Firefox продължава да е един от най-използваните уеб браузъри сред потребителите въпреки невероятната популярност на Google Chrome. Компанията вече започна да разработва интересен инструмент в него, който позволява потребителите да зареждат страници в интернет с видео материали, които не изискват инсталирането на Flash плейър. По този начин Mozilla се превръща в поредния бранд, който обмисля начини как да премахне поддръжката за популярния формат на Adobe, предаде TechRadar.

 

Новият проект на компанията се казва Shumway и е част от последната версия на Firefox Nightly, в който се тестват нови функции преди те да се появят в стабилната версия на браузъра. В момента функционалността на новия инструмент е ограничена единствено до видео материали, които се показват в страницата на Amazon, но тепърва той ще бъде оптимизиран и за други сайтове. Припомняме ви също, че най-голямата видео платформа в интернет YouTube също вече обяви, че за в бъдеще ше използва HTML5 вместо Flash.

 

Сегашното решение на Mozilla е поредното доказателство, че Аdobe ще трябва да се примирят, че все по-малко продукти и услуги вече ще са базирани на техния стандарт. Новият инструмент на компанията е достъпен както за Windows така и за Mac OS X и е само въпрос навреме да бъде интегриран към следващата голяма версия на браузъра. Остава само да видим колко време ще отнеме на разработчиците на компанията да премахнат изцяло поддръжката за Flash от своето популярно заглавие.