USB 3.0 е третата голяма версия на Universal Serial Bus (UBS) стандарта, който предлага сериозни подобрения по отношение на скоростта за пренасяне на данни. Новата технология е два пъти по-бърза от предходната USB 2.0 и може да извършва трансфери на информация с до 5Gbit/s. Ако не сте имали възможността да я използвате вероятно сте си задавали въпроса необходимо ли е да имате USB 3.0 кабели, за да се възползвате от пълния потенциал на USB 3.0 стандарта.

 

В случай, че е така е добре да знаете, че от HowToGeek сега ни предоставиха отговора на този любопитен въпрос. Технологията използва SuperSpeed интерфейс, който се поддържа единствено от USB 3.0 и по-новите версия на стандарта и изисква конектори, които обикновено могат да се разпознаят с допълнителни компоненти в син цвят. Трябва да отбележим също, че USB 2.0 конекторите имат четири вътрешни проводника, докато при следващата версия техния брой е увеличен до девет.

 

От своя страна това означава, че USB 3.0 кабелите са съвместими с портовете на устройствата с USB 2.0, но ще предложат единствено скоростта на по-старата технология. Основната причина за това е промените в дизайна на новия конектор, което значи, че трябва да си купите допълнителни кабели, за да се възползвате от пълния потенциал на технологията. Припомняме ви, че Windows 10 ще включва поддръжка за USB 3.1 Type-C, което е сигурна гаранция за навлизането на по-атрактивни и бързи мобилни джаджи на пазара.

 

Вижте какво трябва да знаем за новия USB стандарт Type-C