Наскоро ви запознахме подробно с един от новите смартфони които бранда Microsoft предлага на българският пазар. Това беше бюджетният 5” модел Lumia 640.

 

Ако искате и не сте гледали това ревю, можете да го намерите във видео секцията на сайта ни. А това на екраните ви…да това отново е смартфон на Microsoft, отново е Lumia и отново 640. Същият телефон отново?!

 

Нее, това е 640 XL, който не само като размер е малко по-различен. Но какви точно са новостите в тази джаджа и с какво успя тя да ни спечели по време на близо седмичните ми тестове – останете с нас в следващите редове и ще ви покажем.

 

Дизайн

Като форма 640 XL би допаднал на почти всеки тип потребители. Той ефектно е съчетал преобладаващи заоблени елементи в ъглите и задната периферна преливка, със скосяване в лицевата част към екрана. Със своите 5.7” диагонал на дисплея, това определено не е най-удобна джаджа за работа с една ръка. Но хванете ли я с две,именно заради заоблянията и размерите си, повърхността става максимално удобна както за браузване в нета, така и за писане или игра на игри.

 

lumia-640-xl-3g-ssim-beauty1-jpg_400

 

При въвеждане на текст, реално с палците си имате достъп до всички букви на клавиатурата. Тестовете ни показват, че разположението е много интуитивно и удачно, като рядко се допускат механични грешки при натискане на друг нежелан бутон, водещ до проблеми в правописна. Тук разбира се на помощ идва Lumia Denim, но за софтуера ще си поговорим малко по-късно. За разлика от обикновеният 640, XL се предлага само в матирани версии.

 

maxresdefault_400_15

 

Цветовите разновидности са общо пет - електриково синьо, оранжево, черно и бяло. Капакът е сваляем, следователно закупувайки допълнителни, можете лесно да персонализирате смартфона според тоалета или настроението си. Лицето обаче винаги си остава черен гланц.

 

Дисплей

Ефекта допълнително се подсилва от наличието на ClearBlack технология в дисплея на смартфона. Тя визуално го прави да изглежда много наситено черен. Техническото й предназначение е да неутрализира отблясъците при работа под пряка слънчева светлина и по този начин да прави образите още по-наситени, с реално цветопредаване. Самият дисплей е IPS капацитивен тъчскрийн с 16 милиона цветови оттенъка. Той има същата резолюция както по-малкият Lumia 640 - 1280x720 пиксела.

 

lumia-640-xl-3g-ssim-power-jpg_400

 

При положение, че дисплеят е нараснал до 5.7", следва, че плътността на пикселите за площ от 1" е малко по-малка - 258, с размер на всяка от точките 0.0986мм. Ще отчетем наличието на Corning Gorilla Glass 3 протекторен слой на екрана, който е устойчив на драскане и директен натиск.

 

lumia-640-xl-front-3g-cyan-png_400

 

Камера

Да обърнем смартфона с гръб към нас. За разлика от по-малкият 640 при който кръглият високоговорител не блестеше с особено качество на звука, тук вече саунда е не само силен, но и една идея по-чист. Формата на говорителя също е променена. По-интересното нещо което откриваме върху гърба на XL обаче е надписа ZEISS. Той издава, че оптиката на основната камера е не каква да е, а Carl Zeiss.

 

lumia-640-xl-3g-ssim-word-jpg_400

 

Тук се крие също една от големите разлики на XL спрямо 640. Сензорът е с размер 1/3'', а максималният мегапикселов еквивалент е 13 с резолюция 4128 x 3096 пиксела. Разглеждайки менюто на камерата ще отбележим, че то е подредено изключително интуитивно. В него на разположение имате няколко интересни филтъра, ръчни персонализации и силна LED светкавица.

 

lumia-640-xl-3g-ssim-services-jpg_400

 

При фронталната камера на смартфона, също отчитаме градация – тя вече е 5MP, а видео предаването FullHD с 1080p.

 

Хардуер

Хардуерът на XL е идентичен с този на Lumia 640. В основата стои четириядрен процесор Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 с Cortex-A7 архитектура и 1.2 GHz тактова честота. GPU-то е подходящо за средно тежки игрови заглавия. То е Adreno 305. Обемът на RAM паметта също бихме определили като средностатистически - 1GB.

 

lumia-640-xl-3g-ssim-apps-jpg_400

 

Пространството върху което можете да съхранявате своите данни и информация е с обем 8GB, но посредством четецът на карти памет, то може да нарасне с още до 128GB. Операционната система която контролира всичко това, типично за Microsoft-ско устройство е Windows Phone 8.1.

 

Батерия 

Съвсем очаквано предвид това, че дисплеят на смартфона е по-голям, е увеличен и разрядът на батерията. Той е 3000 mAh Li-Ion и отново гарантира на устройството около 2 дни смесена работа с едно зареждане.

 

За разлика от Lumia 640 който беше с Dual Sim, при XL имаме само една карта. Цента също, очаквано е нараснала до около 420лв.