Новият браузър на Microsoft – Spartan – който ще бъде част от операционната система Windows 10 – няма да направи Internet Explorer излишен. Вместо това, твърди се в най-новите подробности около проекта на Microsoft, Spartan ще допълни Internet Explorer, разширявайки многократно възможностите му и потенциално връщайки му първото място на пазара.

 

Според  последната информация, с всички функции, които в момента се изпълняват от Bing в Internet Explorer, в Spartan ще се заеме Cortana – гласовия асистент в Windows. Cortana ще ни съдейства по такъв начин, че, поне според Microsoft, ще намира полезна информация без дори да ни се налага сами да я потърсим.

 

Microsoft Spartan, освен това, ще групира отметките с цел по-чист изглед и лесна навигация. Така, например, една от групите ще може да съдържа отметки, които винаги държим отворена, а друга – отметките съдържащи статии, които искаме да прочетем по-късно. Възможно е дори да можем да променяме темата на браузъра, макар че, според последната информация, тази възможност ще стане налична в Spartan по-късно.

 

Ако се чудите за какво, тогава, ще използваме Internet Explorer, то, според доклада, традиционният браузър на Microsoft ще се ползва главно за зареждане на по-стари уеб страници. И, накрая, нещо забавно свързано с името на браузъра. Макар че повечето хора са на мнение, че подобно на Cortana, Spartan идва от видео играта Halo, сега се говори, че Spartan е и сорт ябълки. Дали новият проект на Microsoft не цели да подразни Apple?