След като Microsoft купи Nokia през 2013г., а премиерата на първият самостоятелен Lumia смартфон на бранда - компактният 535, стана факт през Ноември миналата година.

 

Вече имаме цели 7 представителя в Microsoft Lumia семейството. Двата последни от тях са от близо седмица в ръцете ни за тест. Двусимовите Lumia 532 и 435. В това видео ревю ще разгледаме обстойно и двата, защото разликата между тях не е никак голяма.

 

Още тук обаче ще избързаме да отбележим, че Microsoft Lumia 435 към днешна дата е най-евтиният Windows phone в света. У нас той се предлага за само 150лв. Кой е на втора позиция – разбира се, че Lumia 532. Подробности предстоят.

 

Дизайн

Както всички предходни модели и тези продължават да има супер свеж и жизнерадостен дизайн, който в зелената и оранжевата си цветова разновидност би допаднал на младото поколение. Освен тях имаме и неутралните бял и черен. Двата смартфона визуално са напълно еднакви, по тази причина за дизайнът им ще говорим в единствено число. Корпусът моноблоков, който съчетава задният капак със страничната лайсна. Цялата повърхност е пластика, като при електриково зелената версия, ефектно комбинира матирана и прозрачна повърхност.

 

lumia-532-and-lumia-435-specification-comparison_400.

 

При останалите три цвята, корпуса е изцяло матов. В следствие на споменатите материали и форми, телефона прилепва добре към ръката ни когато говорим или работим с него. Габаритите също са изключително удобни за целта, както и за носене в джоб или чанта. Все по-рядко на пазара се появяват 4-инчови смартфони, тези двата са с точно този размер.

 

Периферия 

Периферията им е класическа и максимално изчистена – microUSB, 3.5мм аудио жак и бутони изолирани с гумено уплътнение което не позволява да навлиза прах и мърсотия под корпуса. Когато свалим задният капак, разкриваме достъп до батерията, под нея са гнездата за 2 microSIM карти и това за карта памет microSD.

 

microsoft-lumia-435-750x450_400

 

Тя разпознава формати с обем до цели 128GB.

 

Батерия

Споменатата преди малко батерия пък е Li-Ion акумулатор със заряд 1560 mAh. С тяхна помощ телефоните издържат почти 3 дни комбинирана работа. Резултат, който трудно ще постигнете с голям смартфон.

 

Дисплей 

Както знаем, един от основните източници на консумация на електроенергия при подобни устройства е дисплея. И по-конкретно неговите резолюция и яркост. 435 и 532 вече споменахме, че са с 4” диагонал, а резолюцията им е 800х480 пиксела, които водят до 233ppi плътност на изображението. Тези резултати са изцяло базови, но ще са напълно достатъчни за ежедневната работа която извършват с телефона си масовите потребители.

 

lumia532_marketing_4_dsim1_400

 

Цветовете които предава дисплея са добри, но започнем ли да гледаме под лек ъгъл, започват да губят яркостта си. Това е съвсем типично за ниският клас екрани. Също характерен отличителен белег са отблясъците. Тук ще отчетем и една екстра, която сме свикнали да срещаме при малко по-скъпите устройства. Наличен е вграден сензор, който отчита околната светлина и на база това регулира яркостта на дисплея.

 

Камера

С двата нови модела Microsoft Lumia без проблем можете да провеждането видео разговори в Skype, Facebook и други позволяващи го социални месиндджъри. За целта спомага фронталната VGA камера която предава с 480p. Разликата между 435 и 532 се крие в основните им камери.

 

microsoft-lumia-435_6_400

 

При първият те е 2MP, а при втория 5MP. Тук сами можете да се убедите, каква е реалната разлика в качеството на камерите. Но, за да подсилим ефекта, в текста под видео ревюто ни сме добавили няколко тестови снимки с пряка съпоставка.

 

Хардуер

По отношение на хардуера си, двата смартфона са напълно еднакви. Централният им процесор е двуядрен Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200. CPU с ARM Cortex-A7 архитектура и тактова честота 1.2 GHz. Същото е на пазара от 2013г. и вече сме срещали при други dual-sim смартфони като Sony Xperia E1, LG L40, L70, Motorola Moto E и дори Nokia X2.

 

lumia-435-dsim-homescreen-jpg_400

 

Ако се замислим, приликата между него и днешните два модела концептуално не е никак малка. При новите лумии партнира графичен процесор Adreno 302, а RAM паметта им е 1GB. Вграденото пространство за съхранение на данни е един вариант - 8GB. Операционната система която контролира всичко изброено до тук е Windows Phone 8.1, като съвсем скоро предстои ъпгрейд към Windows Phone 10.

 

Цена 

В началото на ревюто ни споменахме цената на Microsoft Lumia 435. Моделът 532 пък струва около 175лв.