MediaTek представиха само преди няколко седмици първият 10-ядрен процесор за смартфони в индустрията, който ще има ключово значение за присъствието на компанията в мобилната индустрия през 2016г. Тайванският производител, обаче няма никакво намерение да спира дотук и вече разработва още една бърза архитектура, която се казва Helio P10. Въпросният чип е първият представител на новата „Premium“ гама на MediaTek и е фокусиран към смартфоните от средния ценови клас, предаде Engadget.

 

Иновативният процесор е 64-битов и ще се произвежда с 28-нанометрова технология, като той ще предложи на потребителите осем Cortex-A53 ядра с работна честота, която достига до 2GHz.  MediaTek Helio P10 разполага със 700MHz Mali-T860 графичен чип и също така поддържа LTE Cat 6 технологията, гарантираща скорост от 300 и 50Мbps за четене и ъплоуд на информация. Процесорът е съвместим в новия MiraVison 2.0 стандарт, който ще се грижи за възпроизвеждане на Full HD видео със 60 кадъра в секунда и включва UltraDimming и BluLight режимите, които ще подобряват работата на камерите в смартфоните.

 

Другата иновация е свързана с TrueBright ISP енджина, който се отличава с поддръжка за суперчувствителни RWWB оптични сензори, с което не може да се похвали нито един друг мобилен процесор. Oт компанията твърдят, че те са в състояние да улавят два пъти повече светлина от стандартните RGB диоди, което ще превърне възможностите за фотография в едно от предимствата на смартфонитe с Helios P10. В заключение ще отбележим, че първите устройства с осемядрения процесор на MediaTek ще дебютират на пазара през последното тримесечие на 2015г.