MediaTek вече разработват ново поколение мощни процесори за смартфони, които да позволят на компанията да се конкурира успешно с представителите на Snapdagon и Exynos серии чипове на пазара. Тайванският бранд вече представи бързи модели с осем ядра и подготвят следващата си архитектура от висок клас, която се казва Helio. Съчетанието между висока производителност и ниска консумация на енергия е водещото предимство на новите процесори на MediaTek, информира Digitimes.

 

Платформата ще включва две гами чипове, които носят името Helio X и P, като са фокусирани съответно към средния и най-скъпия ценови сегмент. Първият представител, който ще видим на пазара е MediaTek MT6795, който е оборудван с осем ядра с архитектурата ARM Cortex-A53, които работят на тактова честота от 2.2GHz. Смартфоните с него ще могат да възпроизвеждат видео клипове в Slow Motion режим със скорост от 480 кадъра в секунда и ще имат дисплеи с честота на опресняване от 120Hz.

 

Компанията също така ще реализира премиерата и на нови процесори Helio P, които ще са произведени с 20-нанометрова технология и ще предлагат максимален баланс между ниска консумация не енергия и мощност. Потребителите могат да очакват от тях поддръжка за съдържание с 4K разделителна способност и скорост на видеото от внушителните 120 кадъра в секунда. MediaTek планират да позволят на своите хардуерни партньори да започнат тестове с новите си процесори още през следващия месец и вероятно в следващите месеци ще видим премиерата на първите модели с тях на пазара.