Технологията NFC само за няколко години придоби огромна популярност и днес е неизменна част от най-атрактивните смартфони на пазара. Благодарение на нея потребителите могат лесно да свързват и изпращат безжично файлове между мобилните си устройства. Някои от водещите компании дори представиха специални тагове с NFC, които можем предварително да програмираме, за да изпълняват определени функции, когато приближим джаджите си до тях.

 

От EE Times сега публикуваха интересна информация, според която китайския производител MediaTek разработва собствена технология, която да се конкурира директно с NFC. Идеята на компанията е в следващите години тя да намери място в най-новите смартфони, които се продават на китайския пазар, но също постепенно да разшири нейното влияние в Eвропа и САЩ. MediaTek са я кръстили Hotknot и твърдят, че тя предоставя същата функционалност, която сте свикнали да получавате от NFC.

 

Идеята на компанията е да предостави по-евтина алтернатива на тази технология, която не изисква нито специална антена, нито RF чип, за да свързва устройствата ни. Вместо това MediaTek ще оборудват бъдещите мобилни джаджи със серия от сензори, които ще осигуряват връзката между тях. За да постигне този ефект компанията ще вгради в сензорните дисплеи и специален хардуерен компонент, който получава данните от тях и комуникира с други смартфони или таблети.