На равно с професионалните геймърски мишки, на пазара макар и рядко срещаме предложения за професионална „цивилна” употреба.

 

Това са компютърни аксесоари, които се използват от хора които държат на удобството и функционалността, хора които изкарват по цял работен ден държейки компютърна мишка в ръката си. В този клас рядко се появяват новости, а моделите веднъж доказали се като достатъчно качествени, трудно успяват да бъдат засенчени от новаци.

 

В това ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже именно едно такова устройство с цена от около 140лв. Уважаеми любители на полезните и улесняващи живота ни технологии - Logitech Performance Mouse MX.

 

Дизайн

Тази мишка определено е свръхпроизводителна във всяко едно отношение. Да започнем с дизайна – „бозайникът” е безжичен и няма опашка…поне не постоянно, но за това след малко. Корпусът е ергономичен, но с А-симетрична форма, така че би паснал единствено на десничари. Но пък за сметка на това удобството е еднакво както при употреба с по-голяма, така и с по-малка ръка.

 

b0082d5660_anywheremx_performancemx_comparison_lg_400

 

Повърхността е абсорбираща влагата софттъч пластика, която прилепва добре към дланта ни, но не я запотява и не позволява прилепване. Както вече споменахме мишката е безжична, а връзката става посредством Bluetooth. Като разстоянието до което можете да се отдалечите е на около 5-6 метра. Важно е да отбележим, че няма нужда да имате пряка видимост до приемника. Интересното при MX е, че с помощта на Unifying Software който имате в базовата окомплектовка на устройството, имате възможност с един и същи приемник да използвате няколко различни устройства Logitech.

 

logitech_revue_box_google_tv_1_400

 

Имаме предвид тази малка USB джаджа която свързвате с компютъра си и не само. Тук ще ви дадем една хитра идея за Smart телевизори, които нямат Smart дистанционни. Можете лесно да свържете към приемника си тестваният от нас Performance Mouse и безжична клавиатура на Logitech, така не само ще се разхождате из менюто, но ще можете и да пишете когато браузвате, посещавате социалните мрежи или използвате Skype.

 

Dark Field технология

За разлика от традиционните оптични сензори, този при MX носи името Dark Field. Технически разликата при него е в разпределението на LED оптиката, сензора и лещата. Ето и анимирана схема.

 

more-mousing-on-more-surfaces_400

 

Какви са преимуществата на Dark Field? С негова помощ мишката става подходяща за работа върху каквито и да е повърхности, включително и стъкло. А както знаем стъклените маси както в модерните офиси, така и при game play стават все по-популярни. Вече веднъж споменахме, че Logitech Performance Mouse MX има силуета и удобствата на геймърска мишка, но дали е така и в техническо отношение? По-скоро не или ако ще играете с нея, то не трябва да бъде професионално, защото максималната резолюция тук е 1500dpi, минимумът пък е 100.

 

Индикатори

В лявата горна, периферна част намираме троен LED индикатор. Ако при специализираните геймърски мишки там се показва единствени режимът на игра, то при MX имаме още една функция, нивото на зареденост на батерията.

 

mx_full_400

 

Любопитен момент е, че индикаторът застава точно в сгъвката между палеца и показалеца, така че е видим по време на работа. Ръчно също можете да настроите бутон за корекция на чувствителността.

 

Захранване

Както знаем, един от основните минуси на безжичните мишки е захранването им. В повечето случаи те използват външни батерии, които монтирате допълнително, тук Logitech са заложили на акумулатор AA.

 

logitech-performance-mouse-mx.8844677_400

 

Той се зарежда, чрез USB, а в окомплектовката има гъвкав кабел с който реално можем да използваме Performance MX и като жичен аксесоар. Тоест няма нужда да прекратите работа, докато зареждате.

 

Бутони

Мишката разполага с общо 8 програмируеми Logitech SetPoint бутона. Основните два от тях имат къс и отсечен ход, останалите са с по-плавно движение. Скролера също има възможност за настройка, както на функционалността, така и на скоростта на движение. Веднъж избрали конкретните персонализации, ние можем да ги коригираме по време на рабора с помощта на бутона, намиращ се непосредствено над скролера.

 

1906ibbebebed59c7aa76_400