Първото и най-важно нещо което трябва да изясним е, че LED телевизорите всъщност са LCD. Разликата между традиционните LCD панели и LED е в подсветката. LED телевизорите използват Light Emitting Diodes, за да се осветят LCD панелите. Стандартните LCD телевизори разполагат с CCFLs лампи.Различното осветяване е и главната причина за разликата в качеството на картината.

 

При LED панелите също има различни типове. В единия случай,  LED лампите са подредени върху панел зад LCD панела. Този тип телевизори са от по-висок клас, тъй като осигуряват по-добър контрол върху осветеността на всеки пиксел и съответно по-добри нива на най-тъмните и най-светлите тонове навсякъде по панела. Другия тип LED панели използват технология, при която LED светлините са подредени по ръба на LCD панела. Това пък позволява профилите на телевизорите да са значително по-тънки.  Тяхната картина е почти толкова качествена, колкото на стандартните LCE панели. Ето защо ще сравним високият клас LEDс традиционните LCD.

 

Кой тип панели е по-добър що се отнася до качеството на картината?


Контраст и ниво на черното

Традиционните LCD телевизори винаги са с включена подсветка. За да се създадат тъмни или напълно черни области, екранът трябва да блокира светлината като завърти кристала в затворена позиция. Това води до по-нисък контраст на картината и по-малка детайлност. LED телевизорите от висок клас разполагат с контролирана подсветка, която загасва за създаването на черни области. В резултат на това наблюдаваме истинско черно и повече детайлност на тъмните картини.

 

Точност на цветовете

И тук LED телевизорите имат предимство заради своята подсветка. Те предават по-ярки и реалистични цветове.

 

Ъгъл на виждане

През годините, LCD телевизорите бяха подобрявани непрекъснато. Последните модели имат много добър ъгъл на виждане. Но дори и при тях, контрастът се нарушава ако ги наблюдавате от ъгъл, по-голям от 30 градуса спрямо центъра. LED телевизорите от своя страна имат ъгъл на виждане почти толкова голям, колкото на плазмените телевизори и при тях не се наблюдава деградация на контраста и цветовете.

 

Функционалност

По отношение на функционалността и двата типа панели са добри. Те не страдат от прегаряне на картината и спокойно могат да се използват с компютър.

 

Възпроизвеждане на бързо движещи се картини

За тази функция е необходимо единствено и само панелът да има бързо време за реакция и опресняване. Подсветката не играе никаква роля. Ето защо по този показател и двата типа панели се представят еднакво.

 

Дълъг живот и цена

По принцип, LCD телевизорите би трябвало да издържат до 100 000 часа. LED крушките обаче, винаги са били по-издръжливи и с по-дълъг живот от стандартните видове. Ето защо се предполага, че и този тип телевизори ще са по устойчиви. По отношение на цената обаче, предимство определено имат LCD моделите, които са в пъти по-евтини.

 

Консумация на енергия

Високият клас LED модели консумират енергия почти толкова, колкото плазмените телевизори. А това ще рече, повече, от стандартните LCD. Ниския клас LED обаче, са по-енергоспестяващи от повечето LCD панели. Тук изборът вече е изцяло ваш.